Osvijetljen život Medijane i Konstantina Velikog

Milanka Mitrić
Osvijetljen život Medijane i Konstantina Velikog

BANjALUKA - Antičko naselje Medijana nalazi se u južnom dijelu Srbije, na teritoriji današnjeg grada Niša, i predstavlja arheološko nalazište od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju.

Gostujuća postavka Narodnog muzeja iz Niša posvećena ovom nalazištu, “Medijana - zadužbina Konstantina Velikog”, otvorena je u Muzeju Republike Srpske.

Izložba je rezultat međumuzejske saradnje, koja je ozvaničena potpisivanjem protokola o saradnji u Nišu prošle godine.

- Višedecenijska istraživanja Medijane iznijela su na svjetlost dana ostatke rezidencijalnog kompleksa, koji je podignut uoči priprema za obilježavanja tridesetogodišnje vladavine cara Konstantina Velikog. Ovaj značajan jubilej bio je povod da se veličanstveno ukrasi Nais, rodni grad cara Konstantina i da se na imanju u Medijani podigne luksuzan građevinski kompleks, u kojem su organizovane razne državne aktivnosti tokom boravka rimskih careva u IV vijeku - naglašeno je o izložbi autorke, koja je arheolog, muzejski savjetnik i dugogodišnji istraživač Medijane, Vesni Crnoglavac.

Autorka je i zamjenik direktora Narodnog muzeja iz Niša. Ona je objasnila da joj je zadovoljstvo što sarađuje sa Muzejom RS, koji je, prema njenim riječima, prestižna institucija kulture.

- Ovo je za mene mnogo više od izložbe jer se vraćam u rodni grad. Ova dva muzeja godinama uspješno sarađuju i zato sam željela da ljudima u Banjaluci predstavim svoj rad - kazala je Crnoglavčeva.

Direktor Muzeja RS Miladin Savić osvrnuo se na uspješnu međumuzejsku saradnju, čiji plod je ova izložba. 

- Nekoliko godina uspješno sarađujemo i vjerujem da će tako biti i u narednom periodu. Izložba koja je otvorena u našem muzeju ranije je bila predstavljena u svim značajnijim institucijama kulture u Srbiji - objasnio je Savić.

Cilj izložbe je da svim posjetiocima prikaže rezultate dosadašnjih istraživanja Medijane, te da dočara život koji se odvijao na ovom imanju u kasnoantičkom periodu.

- Ovo je sjajna izložba, a posjetioci će imati priliku da pogledaju rezultat dosadašnjih istraživanja Medijane - zadužbine Konstantina Velikog - rekla je načelnik Odjeljenja za zaštitu kulturnog nasljeđa u Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske Milica Kotur.

Izložba će biti otvorena do 31. januara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana