Oštra riječ u čast Petru Kočiću

I. B. - D. V.
Oštra riječ u čast Petru Kočiću

Banjaluka - Ljubitelji satire imali su priliku da u parku “Petar Kočić” u četvrtak naveče uživaju u aforizmima i satiri banjalučkih autora.

 U okviru programa 54. Kočićevog zbora zapažen nastup imalo je šest domaćih satiričara i aforističara. U slavu i čast Petru Kočiću govorili su  Miladin Berić, Gojko Mandić, Darko Samardžić, Vasilije Karan, Dragana Pašić i Živko Vujić.

Banjalučki satiričar Živko Vujić je kazao da je ovo posebno veče održano na zadovoljstvo mnogih satiričara i humorista.

- Kočić je bio satiričar čija se riječ daleko čula u to vrijeme. Nažalost, loše osobine toga doba traju i dan-danas, tako da i današnji satiričari imaju materijala za pisanje - rekao je Vujić.

Naglasio je da se nekada zbog satire išlo u zatvor, ali da to nije više tako kao u Kočićevo vrijeme.

- Oni na koje se aforistički i satirični tekstovi odnose ne slušaju ih i ne čitaju. A ako slučajno i čuju, onda smatraju da se to ne odnosi na njih. Olako prelaze preko toga, pa mi nemamo neprilika kao što ih je Kočić imao u svoje vrijeme, kada se odgovaralo za oštru riječ - istakao je Vujić.

On je dodao i to da se nekadašnja organizacija “Kočićevog zbora” ne može porediti sa sadašnjom, jer je sada mnogo bolje.

- Jedina zamjerka je što se zbor pretvara u nešto komercijalno, što nije dobro. Međutim, važno je da se ovim manifestacijama čuva sjećanje na našeg velikog pisca i što ljudi u sve većem broju posjećuju zbor - istakao je Vujić.

U okviru pomenute manifestacije, u Beogradu je održano književno veče Udruženja književnika Srbije, a u parku “Petar Kočić” je trebalo da bude održano i veče drame, na kojem su učestvovali glumci Dječijeg pozorišta RS i Narodnog pozorišta RS. 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana