Orfej u podzemlju, Banjalučanke i zmijanjski vez za ponos

A. Madžar, M. Pijetlović
Orfej u podzemlju, Banjalučanke i zmijanjski vez za ponos

Zlatna medalja sa kojom se ženski kamerni hor "Banjalučanke" vratio sa Svjetske horske olimpijade u Rigi, premijera operete "Orfej u podzemlju" Žaka Ofenbaha i izuzetna vijest da je zmijanjski vez uvršćen na reprezentativnu UNESCO-ovu listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa i tako postao svjetsko dobro obilježila je kulturnu scenu Republike Srpske u 2014. godini.

Na najznačajnijem svjetskom horskom takmičenju, koje je okupilo 500 horova iz 80 zemalja, "Banjalučanke" su ovo ljeto pod umjetničkim rukovodstvom kompozitora i dirigenta Mladena Matovića nagrađene u kategoriji tradicionalne muzike u okviru najvišeg ranga takmičenja - "Championship Competition".

- Zlatnu medalju u Rigi dobili smo sa posebnim osjećanjem zadovoljstva i ponosa, jer je ovo istorijski rezultat za naš hor. Poslije dva uzastopna olimpijska srebra sa prethodnih horskih olimpijada u Kini i SAD, konačno smo dosanjali svoj san o olimpijskom zlatu i na najljepši mogući način zaokružili i potvrdili da je ovo najuspješnija generacija "Banjalučanki" - kazao je Mladen Matović.

Premijera operete "Orfej u podzemlju" Žaka Ofenbaha u režiji Marija Ćuluma označila je spektakularnu završnicu petnaestog, jubilarnog izdanja "Dani Vlade S. Miloševića - Banjaluka 2014". U organizaciji Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci i Muzikološkog društva RS, od 6. do 29. aprila realizovan je čitav spektar različitih programskih aktivnosti te ponuđen nešto smjeliji konceptualni pristup u kreiranju sadržaja manifestacije u odnosu na prethodni period. Povratak operete na velika vrata i scenu Narodnog pozorišta RS predstavlja istinski kulturni podvig i rezultat je vanserijskog donkihotizma organizatora, profesora i studenata banjalučke Akademije umjetnosti. "Dani Vlade S. Miloševića" otvoreni su premijernim izvođenjem dokumentarne drame "Solunci govore", realizovane u koprodukciji banjalučke Akademije umjetnosti i Akademije umetnosti iz Beograda. Drama je nagrađena na prestižnom pozorišnom festivalu "Zlatni vitez" u Moskvi.

Vijest da je zmijanjski vez uvršćen na reprezentativnu UNESCO-ovu listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa i kao takav postao svjetsko dobro jer sadrži snažnu simboliku koja se prenosi generacijama te promoviše kreativnost, društvenu jednakost i raznolikost, oduševila je mnoge u Republici Srpskoj.

- U pojedinim zemljama ovakvi događaji se proglašavaju nacionalnim praznikom - rekla je Puvačićeva napominjući da zmijanjski vez više nije baština samo Zmijanja i zavičaja Petra Kočića nego svjetsko kulturno dobro.

 

"Glasov" Sajam knjige

Sajam knjige, koji je po 19. put zaredom organizovao "Glas Srpske", okupio je brojne zaljubljenike u lijepu pisanu riječ u Banjaluci. Nagrada "Moštanica" za izdavački poduhvat dodijeljena je Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo i Srpskom kulturnom i prosvjetnom društvu "Prosvjeta" iz Pala za knjigu "Spomenica Mlade Bosne 1914 - 2014", koju je priredio Vojislav Maksimović. Najbolje djelo savremene književnosti i ove godine nagrađeno je priznanjem "Liplje", a nagrada je otišla u ruke "Službenom glasniku" iz Beograda za "Udarac viteškom čizmom" autora Slavena Radovanovića. Nagrada "Gomionica" za najbolju knjigu za djecu dodijeljena je Izdavačkoj kući "Kreativni centar" iz Beograda za djelo Simeona Marinkovića "Stilske igre". Njegovanje srpske tradicije i pravoslavne duhovnosti ovjenčano je nagradom "Stuplje", koja je pripala grupi autora za knjigu "Kosovo i Metohija, vek važnih događaja".

 

Prvi mural oslikan u Banjaluci

Respektabilni portal za svjetsku uličnu umjetnost "Streetartnenjs" stavio je na svoju listu mural u Banjaluci i to na četvrto mjesto najboljih murala nastalih u novembru ove godine. Kako su istakli, novembar je donio mnoštvo stilova i nekoliko fantastičnih umjetnika, među kojima su Artez i Lonac, koji su oslikali prvi mural u Banjaluci. Mural naziva "Pronađi svoj način da poletiš" oslikan je na zgradi u banjalučkom naselju Borik u okviru festivala "Flaster Graffiti Jam".

 

Jubilej operske dive Dunje Simić

Operska diva Dunja Simić iz Banjaluke gala koncertom u Banskom dvoru Kulturnom centru obilježila je 20 uspješnih godina umjetničkog rada. Simićeva je ostvarila više od 30 uloga sopranskog faha, a publici je raskošnim glasom donijela dah operskih predstava u kojima je nastupala na scenama u Beogradu, Frankfurtu, Bremenu, Atini, Moskvi, Hamburgu, Briselu, Lincu, Diseldorfu, Bazelu, Hanoveru i mnogim drugim svjetskim scenama. Kako je istakla, jubilarni koncert u Banjaluci joj znači mnogo, jer je iz grada na Vrbasu sve i počelo.

 

Književna nagrada "Zlatna sova"

Književnik iz Banjaluke Ranko Risojević osvojio je književnu nagradu "Zlatna sova" za roman "Noć na Uni" na konkursu Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske za najbolji neobjavljeni roman. Drugo mjesto pripalo je Goranu Šauli za djelo "Mramorna svadba", dok se trećom nagradom ovjenčala književnica Tanja Stupar-Trifunović i njen roman "Satovi u majčinoj sobi". Na konkurs za neobjavljeni roman prispio je 81 rukopis. Među njima pet rukopisa nije ispunjavalo uslove konkursa pa je žiri procjenjivao preostalih 76 djela.

 

Izložba Arhiva Republike Srpske

Izložba arhivskih dokumenata "Mlada Bosna i Sarajevski atentat", koju je pripremio Arhiv Republike Srpske povodom obilježavanje stogodišnjice Velikog rata, jedna je od najuspješnijih izložbi koju je ova institucija kulture pripremila u 2014. godini. Postavka na 38 panoa na kojima se nalazi 249 eksponata podijeljenih u pet cjelina obišla je cijelu RS, BiH, te mnoge gradove Srbije, Crne Gore i Makedonije.

 

"Rok simfonija" u Banskom dvoru

U Banjaluci je održana prva "Rok simfonija" pod dirigentskom palicom Branke Radošević-Mitrović. Idejni tvorac ovog muzičkog događaja bio je gitarista Dragan Moconja, a brojni muzičari su na koncertu u Banskom dvoru izveli popularne pop i rok melodije spajajući simfonijski orkestar sa rok bendom. Banjalučane su oduševili brojni solisti, kao i banjalučka hip-hop grupa "Brutal protest". Planiran je nastavak ovog projekta i u 2015. godini.

 

Izložba "Evropski konteksti" u MSURS

Izložbu "Dobrović, Šumanović, Konjović, Šuput - Evropski konteksti" pogledalo je više od 2.000 posjetilaca u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske. Postavku izložbe ovih velikana srpskog slikarstva, koja upućuje na evropske kontekste srpske moderne umjetnosti, priredile su Galerija Matice Srpske iz Novog Sada i MSURS. Vizuelni identitet izložbe pratile su četiri boje, a prostor muzeja je transformisan kako bi se na najbolji način publici predstavio razvoj srpskog slikarstva prve polovine 20. vijeka. Ova umjetnička djela su rijetko izlagana, ali ona na najbolji način pokazuju koliko je kubizam bio značajan u srpskom slikarstvu.

 

Godišnjica Muzičke škole "Vlado Milošević"

Brojnim manifestacijama obilježeno je 80 godina od osnivanja Muzičke škole "Vlado Milošević" u Banjaluci.

- Muzička škola je stub muzičkog života našeg grada, ali i Republike Srpske. Svjedoci smo poplave kiča u svim žanrovima, a Muzička škola svih ovih 80 godina rada odolijeva takvim pritiscima i našem narodu pokušava da pruži prave muzičke vrijednosti - rekao je direktor Nemanja Savić. 

 

Pozorišni festivali

U 2014. godini tradicionalno su održani i pozorišni festivali u Dječijem pozorištu Republike Srpske, Narodnom pozorištu Republike Srpske, Gradskom pozorištu "Jazavac" i Banjalučkom studentskom pozorištu.

Publika je, kao i svake godine, imala priliku da uživa u vrhunskim teatarskim ostvarenjima iz RS, BiH, ali i iz cijelog regiona i svijeta. Da banjalučka publika ima kulturu posjećivanja pozorišnih predstava dokaz su i do kraja ispunjene pozorišne sale na ovim festivalima.

 

Film o Diani Budisavljević

U austrijskom gradu Inzbruku u toku 2014. godine snimljeni su prvi kadrovi igranog filma "Jasenovac" u režiji Tihomira Stanića. U osnovi te priče je Diana Budisavljević, žena koja je spasila više od 12.000 djece iz pakla Jasenovca.

Priča o hrabroj Austrijanki, supruzi zagrebačkog ljekara Julija Budisavljevića, ukršta se sa sudbinom spasene djece. Prvi kadrovi su snimljeni na grobu Diane Budisavljević-Obekser, a nastavak snimanja se očekuje u februaru 2015. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana