Oratorijum "Ester" sutra u Narodnom pozorištu Republike Srpske

M. M.
Oratorijum "Ester" sutra u Narodnom pozorištu Republike Srpske

Banjaluka - Oratorijum "Ester" kompozitora Kristijana Đuzepa Lidartija, pod dirigentskom palicom Stefana Zekića, a u režiji Ane Grigorović biće izveden sutra naveče na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske.

- Partitura oratorijuma "Ester" bila je izgubljena i prije 25 godina slučajno je pronađena u biblioteci Univerziteta u Kembridžu. Tada je započeo rad na rekonstrukciji djela, koji je rezultirao svjetskom premijerom oratorijuma u maju 2000. godine u Jerusalimu. Značajan je primjer evropske i jevrejske duhovne prakse, a riječ je o prvom oratorijumu napisanom na starohebrejskom jeziku - najavljeno je iz Narodnog pozorišta, koje oratorijum izvodi u saradnji sa "Rosi festom" Beograd i Jevrejskom opštinom Banjaluka.

U glavnim ulogama nastupiće Aneta Ilić (sopran), Sofija Pižurica (sopran), Mirko Živković (tenor), Vuk Zekić (bariton) i Mladen Prodan.

Scenografiju je kreirala Dunja Kostić, a kostime Sara Blam.

Ovo djelo premijerno je izvedeno u februaru na zatvaranju "Rosi festa", a izvođenje u Narodnom pozorištu Republike Srpske počinje u 20 časova.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana