Optimizam put do Oskara

Aleksandra Madžar
Optimizam put do Oskara

Beograd - Nisam bio siguran u ishod glasanja, jer se to nikad ne zna. Ipak, bio sam optimista, imajući u vidu da je za "Oskara" potreban određeni profil filma. Pretpostavljao sam da smo favoriti.

Rekao je ovo glumac i reditelj filma "Montevideo, vidimo se" Dragan Bjelogrlić, poslije objavljivanja odluke da je ovaj film srpski kandidat za nagradu "Oskar".

Pravo na optimizam, kako je rekao, ekipi ovog filma svakako daje odličan prijem publike u Srbiji i regionu.

- U Srbiji  je film pogledalo više od 600.000 ljudi. U regionu ne znam brojke, ali je film bio vrlo popularan na celom ovom prostoru - kazao je on.

I prvi dio Bjelogrlićeve romantične fudbalske sage -  "Montevideo, Bog te video" bio je nacionalni kandidat za nagradu "Oskar" u kategoriji najbolji dugometražni igrani film na stranom jeziku. "Montevideo, vidimo se" dobio je devet glasova, a drugi kandidat - "Top je bio vreo" Slobodana Skerlića sedam.

Stručni odbor Akademije filmske umetnosti i nauke Srbije pogledao je filmove u bioskopu "Roda" i poslije diskusije pristupio glasanju, u kojem je učestvovalo svih 17 članova. Glasanje je obavljeno u skladu sa pravilima američke i srpske Akademije. Pored rezultata od devet prema sedam, jedan listić je bio nevažeći. Odbor sa jednogodišnjim mandatom formiran je tako što se vodilo računa da članovi ne budu u sukobu interesa.

Članovi su bili glumci, reditelji, kritičari i drugi filmski radnici. Među njima su Ljiljana Vukobratović, Nebojša Glogovac, Srdan Golubović, Milan Lane Gutović, Stanislava Zarić, Božidar Zečević, Dejan Zečević, Dragomir Zupanc, Milenko Jeremić, Kornelije Kovač i Milorad Mandić Manda.

Dio odbora su i Nataša Ninković, Bratislav Petković, Milan Spasić, Velibor Hajduković, Zoran Cvetanović i Milan Špiček.

Promocija

- Kampanja za narednu dodjelu "Oskara" poklapa se sa serijom inostranih festivala na koje je "Montevideo, vidimo se" pozvan tokom predstojeće sezone, pa će to istovremeno biti dobra svetska promocija ovog ostvarenja - kaže Dragan Bjelogrlić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana