Opsenari pozlaćeni Kočićevim perom

Aleksandra Madžar
Opsenari pozlaćeni Kočićevim perom

Banjaluka, Beograd - Nagradom "Kočićevo pero" za visoka dostignuća u savremenoj književnosti i odanosti ljepoti Kočićeve misli i riječi svoje djelo "Opsenari" pozlatio je beogradski pisac Aleksandar Jugović.

Priznanje, kao i obično, dodjeljuje Zadužbina "Petar Kočić" Banjaluka/Beograd, a žiri u sastavu Miljenko Jergović, Nikola Vukolić i Mladen Vesković odluku je donio jednoglasno. Svečana dodjela zakazana je za 31. mart u podne u Vukovoj zadužbini u Beogradu.

Predsjednik žirija Nikola Vukolić istakao je da je među sve brojnijim ostvarenjima srpske postomodernističke književnosti roman "Opsenari" zauzeo posebno mjesto načinom prilaženja temi i njenom literarnom uobličavanju, djelom u kojem su čovjek i priroda, pojedinac i okruženje u konstantnom sukobu koji predstavlja nukleus njihovog životnog ostvarivanja.

- Priča se vezuje za Srbiju, ne onu među šljivama/među ljudima na njivama, zanosnom gnijezdu ustanaka i pobuna, epske pjesme i borbenih pokliča, ne ni onu koja širom otvara svoje prozore svjetlostima jednog zapadnjačkog poimanja svijeta i njegovih vrijednosti nego se odvija negdje u dubokoj pozadini, u učaurenosti života koji se zaustavio u periferijskom sumraku, na beskonačnom putu našeg dugog putovanja u Evropu, sa glavom u budućnosti i srcem ukotvljenim u prošlosti - objasnio je Vukolić.

Priča o opsenarima, ljudima koji su komandovali juriš, kada su se u sebe povlačili, priča Vukolić, ima u sebi tragični, dramski naboj.

- Sve opsjenare je odnijela ladna voda nabujale rijeke koja valja sve pred sobom: polomljena stabla, razvaljene ograde, tijela uginulih životinja, smrad i mulj  - dodaje on.

Neostvarene želje junaka

- U opisu ambijenta i atmosfere, u apokaliptičnoj poplavi i tamnim oblacima zakrčenom nebu Jugović je postigao potpunu usaglašenost ljudskog udesa, prokletstva i neispunjenosti, neostvarenih želja svojih junaka koji su bili drugačiji od ostalih ljudi čiji je život, iako nedaleko od njih, proticao u drugačijim sadržajima. Oni su, kad zatreba, znali i da se probijaju i prema visovima Jelice smatrajući da je sam život najveće Božije davanje. Jugović je stvaralac koji zna da priča, a piše iskreno, poletno, nadahnuto, ubjedljivo - rekao je Vukolić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana