Oproštaj od dobrog duha srpskog filma

Branislav Predojević
Oproštaj od dobrog duha srpskog filma

BEOGRAD - Odlazak novinara, književnika i kritičara Milana Vlajčića koji je preminuo u četvrtak naveče u Beogradu u 83. godini života, nenadoknadiv je gubitak za domaću kulturnu scenu, po mišljenju njegovih kolega i čitalaca.

Tokom karijere stekao je status dobrog duha srpskog i regionalnog filma i kulture, kao čovjek koji je kroz svoje poslove i radove stalno povezivao institucije kulture, brojne umjetnike i publiku širom regiona i svijeta. Iako je tokom karijere najviše pisao o filmu, bio je vrsan poznavalac muzike, pozorišta i književnosti, poštovan kako u domaćim, tako i međunarodnim krugovima.

Novinar i publicista Peca Popović reagujući na tužnu vijest za portal “Nova.rs” rekao je da je Vlajčić bio graditelj kulturnih kriterijuma.

- Milan, kad je pošao, odneo je poslednji kulturni kriterijum u Beogradu. Ne možete da se bavite kulturom ako niste moralan čovek. A Milan Vlajčić je bio čovek satkan od morala. Znao je kada treba da napusti posao ako nije mogao da ga radi moralno. To je čovek koji je svakom imponovao svojim obrazovanjem, znanjem, svojom nepotkupljivošću. Mi više nemamo takvih primera, takvih ljudi - rekao je Popović.

On je dodao da je u pitanju osoba koja nije vjerovala u teret godina i da je bio najradoznaliji čovjek koga je Beograd imao.

- Nije bilo pozorišne predstave, filma, izložbe, muzike o kojoj nije znao. Nije postojao segment kulture koji nije poznavao. On je sve znao. Pa ja sam bio zblanut kad bi počeo da mi priča o filmovima za koje nikad pre nisam čuo. Poslednji put kad smo se videli, pričali smo o Adel. Poslednji kompetentan čovek na svaku moguću temu u kulturi - istakao je Popović.

Vlajčić je pisao studiozno, posvećeno, razumljivo i doslovno do posljednjeg dana, jer je na dan njegove smrti na sajtu “Nove.rs” objavljen kritički prikaz knjige Puriše Đorđevića.

Pisac, profesor i urednik Mihajlo Pantić na vijest o smrti Vlajčića kaže je on skoro pola vijeka radio na približavanju umjetnosti čitaocima.

- Čitao sam kritike Milana Vlajčića skoro 50 godina. Bio je krajnje otvoren, radoznao i nikada nije pokazivao onu dozu paternalizma koja je uobičajena kod nas. Ali, osim filma imao je takvu širinu, poznavajući gotovo sve oblike umetnosti. Uspeo je da jezik kritike učini razumljivim i prihvatljivim za šire čitalačke slojeve. Bio je veliki popularizator umetnosti - kazao je Pantić.

Vlajčić je bio jedan od osnivača i prvi predsjednik Suda novinske časti u Nezavisnom udruženju novinara Srbije (NUNS), član Srpskog književnog društva (SKD) i srpskog PEN centra, Međunarodne asocijacije filmskih kritičara FIPRESCI (Minhen). Takođe, bio je član međunarodnih žirija na filmskim festivalima u Kanu, Berlinu, Veneciji, Montrealu, Beču, Minhenu, Krakovu i Monpeljeu. Tokom 70-ih i 80-ih, u dva mandata bio je član NIN-ovog žirija. Objavio je veliki broj predgovora, pogovora, ogleda i knjiga na temu filma i umjetnosti.

Biografija

Vlajčić je rođen 23. avgusta 1939. u Beogradu. Diplomirao je na Katedri za opštu književnost s teorijom književnosti beogradskog Filološkog fakulteta. Književne kritike i oglede objavljuje od 1960. u časopisu “Delo” i drugim publikacijama. Uređivao je kulturne rubrike “Studenta” i “Mladosti”, književne listove i časopise “Vidici”, “Gledišta” i “Književni glasnik”. Od 1970. kao novinar i urednik dnevnog lista “Politike” pisao je o pozorišnu, televizijsku i radio-kritiku, a od 1985-2004. bio je stalni filmski kritičar tog lista. Od 2004. do 2017. godine bio je je filmski kritičar i kulturni komentator dnevnog lista “Blic”, a tokom posljednje dvije godine bio je kritičar portala i Dnevnog lista “Nova”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana