Opremljena spomen-soba Branka Ćopića

Srna
Opremljena spomen-soba Branka Ćopića

KRUPA NA UNI- U Hašanima kod Krupe na Uni, rodnom mjestu Branka Ćopića, završeno je opremanje spomen-sobe velikog književnika, za šta je Fond za izbjegla i raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu iz Novog Sada obezbijedio oko 10.000 KM.

Predsjednik Upravnog odbora Zavičajnog društva "Branko Ćopić" Hašani Dušanka Dakić rekla je da su u Fondu za mogućnost konkurisanja saznali od prijatelja, poštovaoca lika i djela Branka Ćopića.

"S obzirom na to da mi i sada nemamo internet, nismo u mogućnosti da komuniciramo na način kako se to danas radi. Ipak, naši prijatelji su nam pomogli i ja im se zahvaljujem", rekla je ona.

Dakićeva je navela da je u pismu koje su Zavičajno društvo "Branko Ćopić" i opština Krupa na Uni uputili Fondu navedeno da je, sredstvima Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske uređen prostor u spomen-školi "Branko Ćopić", planiran za spomen-sobu.

"Objasnili smo da smo tu stali. Srećni smo jer je donacija odobrena. Ponosna sam i zadovoljna jer smo odgovorno realizovali donaciju", dodala je Dakićeva.

Ona je navela da je sredstvima Fonda, osim namještaja, nabavavljena i osnovna informatička oprema računar, monitor, multifunkcionalni uređaj, projektor sa platnom, te da su kreirani i odštampani promotivni materijal mini brošure, reklamni transparent, zahvalnice, fotografije Branka Ćopića većeg formata.

Dakićeva je rekla da će u spomen-sobi biti izloženi i predmeti koje su Hašanci sačuvali uprkos ratnim dešavanjima i razaranjima.

"U Hašanima je 1995. godine stao život kad smo se iselili. Kad smo se vratili, škola je bila devastirana. Naša bibilioteka je imala 6.000 knjiga, sve je uništeno. Nije bilo ni Ćopićeve klupe", ispričala je ona.

Dakićeva je rekla da sačuvana samo jedna Ćopićeva knjiga koju je u Hašane vratio pisac Jovo Čulić.

"Rekao nam je da je knjigu našao zgaženu, u blatu. Sačuvao je i vratio u Hašane. Ta će knjiga svakako biti jedan od eksponata", dodala je Dakićeva.

Ona očekuje da će Hašani uskoro dobiti internet, što će omogućiti da se uredi i veb stranica Zavičajnog društva "Branko Ćopić".

"Onda ćemo biti povezani sa svijetom i moći raditi na popularizaciji djela Branka Ćopića. Kao rođena Hašanka mogu reći da čitanje Ćopićević djela oplemenjuje čovjeka", istakla je Dakićeva.

Načelnik opštine Krupa na Uni Mladen Kljajić zahvalio je Fondu za izbjegla i raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu za donaciju koja je omogućila opremanje spomen-sobe.

Kljajić je rekao da će ova donacija omogućiti promociju Ćopića, Hašana i opštine Krupa na Uni.

Iz Fonda za izbjegla i raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu ranije je saopšteno da je projekat prepoznat kao značajan, kako sa stanovišta popularizacije jednog od najvećih pisaca sa prostora bivše Jugoslavije kod mlađe populacije, tako i za očuvanja lika i djela Branka Ćopića i njegovog rodnog mjesta. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana