Operska diva Dunja Simić: Muzika kao način življenja

Mirna Pijetlović
Operska diva Dunja Simić: Muzika kao način življenja

Banjaluka - Opera je povezana sa raznim emocijama. To je struka koja iziskuje puno odricanja, puno asketskog života, koja kao i svaki drugi vid umjetnosti mnogo izvlači iz čovjeka, i ma koliko izvuče, duplo više daje.

Rekla je ovo operska diva i docent banjalučke Akademije umjetnosti Dunja Simić koja je koncertom u Banskom dvoru Kulturnom centru u četvrtak uveče obilježila 20 uspješnih godina umjetničkog rada.

Na početku muzičke večeri Dunji Simić u čast, ovu istinsku divu i publiku koja je do posljednjeg mjesta ispunila koncertnu dvoranu Banskog dvora, pozdravio je dekan Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci Luka Kecman.

- Dunja je veliki umjetnik i dobar pedagog, što znači samo jedno, a to je da će sa naše Akademije izlaziti samo kvalitetni pjevači i dobri ljudi - kazao je Kecman koji je ovim jubilarnim povodom napisao pjesmu i posvetio je Simićevoj.

Muzičko veče je nastavljeno uz dramski performans glumca Velimira Blanića i dramaturga Borisa Milanovića, koji su prisutne upoznali sa impozantnom biografijom operske dive.

Simićeva je ostvarila više od 30 uloga sopranskog faha, a publici u Banjaluci je raskošnim glasom donijela dašak operskih predstava u kojima je nastupala na scenama u Beogradu, Frankfurtu, Bremenu, Atini, Moskvi, Hamburgu, Briselu, Lincu, Diseldorfu, Bazelu, Hanoveru i mnogim drugim svjetskim scenama.

Kako je istakla, jubilarni koncert u Banjaluci joj znači mnogo, jer je iz grada na Vrbasu sve i počelo.

- U publici su se vjerovatno nalazili mnogi koji su me te davne 1988, kada sam završila srednju školu, ispratili u Beograd, pa onda i u bijeli svijet. Mnogo njih me sačekalo na povratku u Banjaluku, što me istinski raduje. Veoma sam srećna što sa njima mogu da podijelim povratak - rekla je Simićeva i dodala da uoči koncerta uvijek ima tremu koju ima svaki pravi umjetnik koji je u potpunosti predan sceni i svom nastupu.

Bogat repertoar upotpunili su i gosti, tenor Nikola Kitanovski iz Beograda, sopran Lidija Pajić iz Banjaluke, na klaviru Vedrana Stojić iz Banjaluke i Milivoje Veljić iz Beograda.

Da nastupe rame uz rame sa Dunjom Simić, dobili su i njeni studenti sa Odsjeka za solo pjevanje Milica Stjepić, Aneta Makanjić, Strahinja Buzadžija, Tijana Krivaja i Maja Rađenović sa Odsjeka za violinu.

Banjaluka

- S obzirom na to da sam već tri-četiri godine docent na Akademiji u Banjaluci, jubilarni koncert me zatekao u Banjaluci, ali da sam mogla da biram, birala bih upravo svoj rodni grad, odakle je sve i počelo. Jako sam uzbuđena, i tako je uvijek kada pjevam pred svojom publikom prema kojoj osjećam najveću odgovornost i iz tog razloga izlazak pred Banjalučane mi je uvijek najteži - rekla je Dunja Simić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana