Opera “Služavka gospodarica” sutra premijerno u Banjaluci: Svježina baroka i danas primamljiva

Branislav Predojević
Opera “Služavka gospodarica” sutra premijerno u Banjaluci: Svježina baroka i danas primamljiva

BANjALUKA – Komična opera “Služavka gospodarica”, slavnog italijanskog kompozitora Đovanija Pergolezija, na radost publike u Banjaluci sutra će premijerno biti izvedena u koncertnoj dvorani Banskog dvora Kulturnog centra, u okviru drugog festivala italijanske kulture “Insieme”.

Izvođenje opere počinje u 20 časova, a reprizno igranje je u subotu u istom terminu. Koliko je velik interes za ovaj komad govori činjenica da su karte za oba izvođenja planule za 20 minuta, što je po riječima dirigenta Dušana Uroševića najbolji pokazatelj kolika je želja publike za kvalitetnim sadržajima.

- To govori o interesovanju publike za drugačijim i biću slobodan reći - kvalitetnim sadržajima. Drugi festival “Insieme” je jedinstveno dešavanje ovog tipa koje jedna nacionalna manjina organizuje u državi, ali i inostranstvu. Na nama je, kao kadru Akademije umjetnosti da sarađujemo i učestvujemo u njegovom radu i opravdamo poziciju vodeće institucije koja obrazuje i neguje umetnički kadar - rekao je Urošević za “Glas”, te se osvrnuo na izbor same opere, ali i na organizaciju festivala.

Ovo djelo kompozitora Đovanija Pergolezija prvi put je izvedeno 1733. godine, dok je sada prvi put izvode banjalučki umjetnici kao partnerski projekat Udruženja Italijana Banjaluka i Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci.

Komad je pripreman u okviru Operskog studija, pod vođstvom Branke Radošević Mitrović i pod režiserskom palicom Igora Tešića. U izvođenju učestvuje i Gudački orkestar Akademije umjetnosti, korepetitor je Sonja Bobrek Savić, dok djelom diriguje Urošević, dirigent i umjetnički direktor festivala, koji je objasnio da je ideja za projekat nastala kao neka vrsta krune dobre saradnje Akademije i Udruženja Italijana Banjaluke.

- Ova opera, iako nastala u baroku, privlači i danas publiku širom sveta svežinom, duhom, ali pre svega dopadljivim i pevljivim melodijama, te je to jedan od razloga zašto je izbor pao baš na “Služavku gospodaricu” -  naveo je Urošević.

U operi glavne uloge su dodijeljene Ivoni Šari i Minji Šukalo (Serpina), Borisu Papku (Uberto), odnosno Pavlu Paviću (Vespone), što je uz ostatak postavke, po Uroševiću način kako treba raditi sa domaćim umjetnicima.

- Akademija umjetnosti od svog nastanka školuje profesionalne muzičare, koji u nemogućnosti na pronađu zaposlenje u Republici Srpskoj i u nedostatku institucija poput simfonijskih orkestara ili opere, su prinuđeni da odlaze najčešće na honorarni rad u inostranstvo. Ovim projektom i uključivanjem umetnika Republike Srpske u postavku opere šalje se jasna poruka da je vreme da stasamo kao društvo 21. veka i otvorimo vrata mladima za koje se toliko borimo - dodaje Urošević.

Klasik

Opera “Služavka gospodarica” nastala je 1733. godine i spada u remek-djelo napuljskog, komičnog, baroknog stila.  Pergolezi je ovu operu napisao kao intermeco vlastite opere “Nesalomivi robijaš”. Međutim, ta opera je ostala u sjenci, dok je “Služavka gospodarca” postala samostalna opera i stekla svjetsku slavu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana