Opera “Karmen” Žorža Bizea u petak premijerno u Narodnom pozorištu Srpske

Ilijana Božić
Foto: Velibor Tripić

BANjALUKA - Svjetski poznata opera “Karmen” francuskog kompozitora Žorža Bizea, jednočinka u dramaturškoj intervenciji Pitera Bruka iz osamdesetih godina prošlog vijeka, a u režiji Milana Neškovića premijerno će biti izvedena sutra (petak) od 20 časova na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske.

FOTO: V.Tripić

Operu će izvesti Simfonijski orkestar pod dirigentskom palicom Stefana Zekića. U ulozi Karmen je mecosopran Sofija Petrović, Don Žozea igra tenor Marko Živković, Mikaelu igra sopran Milica Damjanac, a Eskamilja bariton Vuk Zekić. Uz gostujuće soliste, podjelu će upotpuniti i glumci NPRS Rok Radiša, Vladimir Đorđević i Goran Jokić.

Radnja se odvija u Španiji za vrijeme koride i opisuje strastvenu ljubav, ljubomoru, inat i ljutnju. Glavni likovi su Karmen, mlada djevojka oko koje se radnja odvija, Don Žoze, narednik, Eskamiljo, toreador, Mikaela, Don Hozeova vjerenica, Zuniga, kapetan i drugi.

Direktorka NPRS Dijana Grbić je istakla da su ovaj projekat planirali otprilike dvije godine, odnosno od samog osnivanja simfonijskog orkestra.

- Dirigent Stefan Zekić imao je ideju da radimo na projektu, a zadovoljstvo mi je što je i Milan Nešković režirao “Karmen”. Srećna sam i zadovoljna - rekla je Grbićeva.

Naglasila je da je “Karmen” najizvođenija opera te da je želja cijelog tima da privuku banjalučku publiku i da otvore ovaj pravac zajedničkim snagama sa kolegama iz Beograda, oslanjajući se na domaći školovani kadar koji je svojim kvalitetom pokazao da može nositi ovakav projekat.

Reditelj Milan Nešković prvi put je radio na operi, a kako je kazao riječ je o spektaklu za sva čula.

- Objedinili smo dramsku radnju kroz muziku, solo i duo pevanje te uz fantastične pevače i uz pomoć četvoro glumaca uspeli da napravimo pitku tragediju o strasti, ljubavi, vinu, neshvaćenim ljubavima i neslobodi ljubavi. Problem koji smo najviše tretirali jeste odnos slobode i ljubavi, a nadam se da će to korespondirati sa današnjom publikom, jer smo mi žanrovski ostali dosledni klasici, a stilski smo to u izrazu, glumačkom i rediteljskom, i scenografsko-vizuelnom modernizovali koliko god je bilo moguće. Ponosan sam na ekipu - objasnio je Nešković.

Dirigent Stefan Zekić istakao je da operom “Karmen” stvaramo jednu malu istoriju.

- Drago mi je što se ovako poseban i kvalitetan projekat po prvi put dešava u NPRS. Naša “Karmen” je posebna po fantastičnom timu, umetničkog i neumetničkog sektora, jer opera je kao žanr zahtevna i skupa te zahteva ogroman tim koji mora dobro da sarađuje, jer bilo koja karika ako ne sarađuje u toj hijerarhiji ne može doći do dobrog proizvoda - objasnio je Zekić i naglasio da je tim iz svih sektora pokazao zrelost i odgovornost i da je siguran da će publika uživati.

Mecosopran Sofija Petrović je ispričala da su uložili mnogo truda, da je predstava na vokalno dobrom nivou te da se nada da će ovu operu izvoditi i u drugim pozorištima.

- Karmen je žena slobodna, samosvesna, čak i bahata, ali je vanvremenski lik. Glumački mi je zanimljiv lik.  Ona je strastvena, vatrena žena, ali opet i na njoj treba da se vide osećanja i empatija tako da je lik koji može lepo da se izgradi sa kontrastima - rekla je Petrovićeva.

Sopran Milica Damjanac je istakla kako nije svejedno operskoj pjevačici da živi u gradu gdje nema opere.

- Želim neizmerno da zahvalim maestru Zekiću i menadžmentu NPRS što su pružili priliku ovom gradu da dobije operu. Nadam se da ćemo to i iskoristiti - poručila je Damjanac.

Glumac NPRS Goran Jokić naglasio je da su se lijepo družili te da iz tog druženja mora izaći nešto lijepo.

- Nisam ni sanjao da ću glumiti u operi. Milan je sve lijepo uklopio. Igram oficira koji zavodi red, ali i on se zaljubljuje u Karmen i strada. Proces na ovoj predstavi je pokazao kako se može uraditi opera i u manjem prostoru ako su odnosi postavljeni kako treba - zaključio je Jokić.

Reprizno izvođenje zakazano je za sutra naveče od 20 časova.

Istorija

“Karmen” svjetski poznata opera, čiji libreto potpisuju H. Meijak i L. Alevi, premijerno je izvedena 3. marta 1875. godine u Parizu. Opera je bazirana na istoimenoj noveli Prospera Merimea. “Karmen” je jedna od deset najpopularnijih opera na svijetu i neizbježan repertoarski izbor svake eminentne operske kuće. Scenografiju potpisuje Andreja Rondović, kostimografiju Jelena Vidović, stručni konsultant za francuski jezik je Daniela Đukić, a organizator Dejan Andrić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana