Omaž i posveta doajenu stripa Srpske

Milanka Mitrić
Omaž i posveta doajenu stripa Srpske

BANjALUKA - Podsticao je ljude da misle svojom glavom, da imaju kriterijume, da snose svoj dio odgovornosti, govoreći da samo tako mogu da sačuvaju svoju slobodu i ljudsku dimenziju.

On bijaše jedan od rijetkih glasova razuma i realnosti u teškim trenucima i pred velikim iskušenjima, napisao je o karikaturisti, strip-autoru i novinaru Miri Mlađenoviću njegov prijatelj i pisac Rado Dimitrijević u pogovoru djela “David i ja” Mira Mlađenovića, koja će se ove sedmice naći u prodaji u Banjaluci.

Strip-album “David i ja” ujedno je i monografija, koja predstavlja svojevrsni omaž djelu pokojnog Mira Mlađenovića, a prema riječima njegovog sina, ideja je potekla od predsjednika Udruženja strip-autora i obožavalaca stripa “Deveta dimenzija” Zorana Pejića.

- Nakon toga ja sam lično išao u biblioteku i sakupljao sam materijal. U pitanju je opus od 1973. do 2007. godine. Ta monografija, odnosno strip-album samo je mali dio tog opusa. Prilikom rada na djelu skenirao sam arhivski materijal, odnosno novinske članke i ilustracije. Nakon toga napravljena je struktura i objavljena strip-album - naveo je Filip Mlađenović za “Glas Srpske”.

“David i ja” na nešto više od 200 stranica objedinjuje kaiševe stripa “David Štrbac”, “Biberče” i “Privredna banka”.

- David Štrbac, poznati junak djela Petra Kočića, korišćen je u stripu kao simboličan prikaz običnog čovjeka koji se suočava sa nejasnoćama i pukotinama u društvu minule epohe. Ilustracija sociopolitičkog kontesta toga vremena prikazana je na zanimljiv način, koju krase Davidova lucidnost, bistrina uma i lukav odgovor na nedaće u kojima se često nalazio. Svakako, takva zasluga najviše pripada njegovom autoru, koji svojim talentom vješto ispisuje svedočanstvo uspijevajući da od njega napravi satiričan prikaz i još važnije da ga učini svevremenim. Zbog toga ovo djelo u osnovnom značenju predstavlja strip-album, ali ujedno i svojevrsnu monografiju Mire Mlađenovića - dodao je Mlađenović, koji je u pomenutom strip-albumu napisao uvodnu posvetu.

Predgovor naslovljen sa “Zaboravljeni strip majstor (sa) periferije” napisao je Goran Dujaković, a pogovore “Posljednji vitez” pisac Rado Dimitrijević i “Svi smo mi David Štrbac” Zdravko Knežević. Prvi kaiš “Davida Štrpca” objavljen je u “Glasu” 2. aprila 1973. godine, dok je prvi kaiš “Biberčeta” objavljen 23. januara 1982. godine.

Takođe, u knjizi je izdvojeno nekoliko autorovih ilustracija, ali i crtački omaž domaćih strip-crtača Milorada Vicanovića Maze, Milana Mladića, Zdravka Jandrića, Srđana Salata, Jovana Bratića, Borislava Maljenovića i Predraga Ikonić.

Strip-album “David i ja” objavljen je prošle godine, a od ove sedmice naći će se u distribuciji zajedno sa zbirkom poezije “Tebi” Filipa Mlađenovića, u kojoj će svi zainteresovani čitaoci i poštovaoci rada Mira Mlađenovića pronaći još neke ilustracije.

- Cijela knjiga je koncipirana tako da uz pjesmu ide i ilustracija. To je ideja koja mi je pala na pamet, jer pišem poeziju. Sakupljao sam radove svoga oca i vidio neke interesantne ilustracije. Pjesme nisu direktno povezane sa ilustracijama, ali mi se učinilo zgodnim da ih ilustrujem tako - naveo je Mlađenović i naglasio da je pomenuta zbirka poklon uz strip-album “David i ja”, odnosno samo još jedan način upoznavanja ili podsjećanja javnosti sa radom doajena stripa na prostoru Republike Srpske Mira Mlađenovića.

Iz predgovora

- Paradoks Mlađenovićevog rada na polju stripa je u njegovom nepoznavanju. Višedecenijsko prisustvo na stranicama “Glasa” imalo je za rezultat da je on bio poznat i poštovan karikaturista u svojoj sredini, ugledan i cijenjen stanovnik Banjaluke, ali sa druge strane, njegov opus nikada nije adekvatno vrednovan, kulturološki, ni kao fenomen, ni na bilo koji način upravo u sredini u kojoj je radio. Nepoznavanje njegovog opusa izvan Banjaluke proističe upravo iz ove činjenice. U tom smislu ovaj album stripova jeste, na određeni način, ispravka nepravde, otkidanje od zaborava jednog nevjerovatnog opusa, koji po značaju nadilazi sredinu u kojoj je stvoren - naznačio je Goran Dujaković u predgovoru izdanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana