Omaž Dušku Radoviću

Mirna Pijetlović
Omaž Dušku Radoviću

Beograd - "Beograde, dobro jutro", "Poštovana deco", "Na slovo, na slovo" samo su neka od kultnih djela jednog od najlegendarnijih srpskih pjesnika, aforističara i novinara Dušana - Duška Radovića, čijem će se liku i djelu odati počast brojnim manifestacijama povodom obilježavanja tri decenije od njegove smrti.

Radović je rođen 29. novembra 1922. godine u Nišu, a umro je u Beogradu 16. avgusta 1984. godine. Najširoj publici poznat je po aforizmima kojima je budio Beograđane na talasima Radija "Studio B", koji su kasnije objavljeni u tri knjige "Beograde, dobro jutro". Bio je veliki ljubitelj fudbala i navijač FK Partizan.

Neke od njegovih pjesama postale su hitovi za djecu u izvođenju Dečjeg hora "Kolibri", kao što su: "Mrak", "Plavi zec", "Strašan lav", "Tatin muzičar", "Zdravica" i mnoge druge. Djela ovog autora prevođena su na sve značajnije svjetske jezike, a bio je i dobitnik najuglednijih književnih nagrada.

"Bio jednom jedan laf" naziv je izložbe koju organizuje Biblioteka grada Beograda povodom 30. godišnjice od smrti Duška Radovića, a koja je posvećena njegovom životu i stvaralaštvu. Od srijede, 12. novembra, posjetioci Galerije "Atrijum" u Beogradu biće u prilici da pogledaju 30 plakata na kojima su zabilježeni najvažniji trenuci u životu i stvaralaštvu tog pjesnika, a izložbu će otvoriti Matija Bećković.

Tako će zainteresovani biti u prilici da vide kako je izgledalo njegovo djetinjstvo u Nišu i Subotici, dolazak u Beograd i početak rada u "Pionirskim novinama", uređivanje programa za djecu u Radio Beogradu i kultna drama "Kapetan Džon Piplfoks". Takođe, biće predstavljen i zbornik "Poštovanom Dušku Radoviću".

Kako je istakao banjalučki književnik Berislav Blagojević, Radović je bio zaštitni znak Beograda, te apsolutno zaslužuje da mu se oda počast, ne samo u tom gradu, nego i šire.

- Radović je bio izuzetno duhovit, pronicljiv i subverzivan u uslovima u kojima je vladala rigidnost u samom književnom izražavanju. Njegova zaista svevremena djela uvijek će se rado čitati, a oni malo stariji uvijek će se rado sjećati njegove kultne emisije "Beograde, dobro jutro" - istakao je Blagojević.

Aforizmi

"Roditelji, tucite svoju decu čim vidite da liče na vas."

"Teško je biti dete i biti dobar."

"Ako rešite sve probleme svoje dece, oni neće imati drugih problema sem vas."

"Imati prijatelje, to znači pristati na to da ima lepših, pametnijih i boljih od vas. Ko to ne može da prihvati, nema prijatelja."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana