Olimpijsko zlato za Banjalučanke

Aleksandra Glišić
Olimpijsko zlato za Banjalučanke

Riga - Ženski kamerni hor "Banjalučanke" osvojio je zlatnu medalju na Svjetskoj horskoj olimpijadi u Rigi u Letoniji gdje je učestvovao kao jedini predstavnik Republike Srpske i BiH.

Na najznačajnijem svjetskom horskom takmičenju koje je okupilo 500 horova iz 80 zemalja "Banjalučanke" su pod umjetničkim rukovodstvom kompozitora i dirigenta Mladena Matovića nagrađene u kategoriji tradicionalne muzike u okviru najvišeg ranga takmičenja - "Championship Competition". Svečana dodjela priznanja održana je u subotu uveče uz prisustvo uglednih umjetnika iz cijelog svijeta.

- Zlatnu medalju u Rigi dobili smo sa posebnim osjećanjem zadovoljstva i ponosa jer je ovo istorijski rezultat za naš hor. Poslije dva uzastopna olimpijska srebra sa prethodnih horskih olimpijada u Kini i SAD, konačno smo dosanjali svoj san o olimpijskom zlatu i na najljepši mogući način zaokružili i potvrdili da je ovo najuspješnija generacija "Banjalučanki" - kaže Mladen Matović.

Ističe da su priznanjem u Rigi dodatno učvrstili svoje mjesto najbolje rangiranog ansambla na zvaničnoj listi 50 najboljih kamernih horova svijeta Svjetske horske asocijacije "Musica Mundi".

- Višemjesečne aktivne pripreme za Olimpijadu urodile su plodom i želim javno da čestitam svakom članu hora na ovom podvigu i ogromnom uspjehu za naš ansambl - kazao je Matović.

Svjetska horska olimpijada predstavlja najrespektabilnije i najmasovnije horsko takmičenje bijenalnog karaktera, koje je podijeljeno u tri dijela. To su kvalifikacije za Olimpijadu, zatim "Open Competition" (niži rang takmičenja) i "Championship Competition" (takmičenje pobjednika licenciranih internacionalnih festivala Svjetske horske asocijacije "Musica Mundi").

Sve horove ocjenjivao je sedmočlani stručni žiri sastavljen od uglednih svjetskih stručnjaka za horsku muziku.

- Željeli smo da kroz učešće na Olimpijadi damo i puni doprinos u ublažavanju posljedica katastrofalnih poplava koje su u maju zadesile RS i region. Naš hor je dobio mogućnost da promoviše sve načine na koje se može pomoći ugroženom stanovništvu u RS, a posebno je promovisana moja kompozicija "Angel in your heart" - kazao je Matović.

Kroz ovu pjesmu "Banjalučanke" su univerzalnim jezikom muzike pozvale međunarodnu javnost da pomogne u obnovi Srpske poslije poplava. Ova numera bi uskoro trebalo da dobije i video-zapis koji će joj dodatno pomoći da u potpunosti ispuni svoju namjenu i funkciju.

- Želimo da zahvalimo gradu Banjaluka kao i svim republičkim institucijama u RS i prijateljima ansambla koji su direktno ili indirektno pomogli naš odlazak i učešće na prestižnom takmičenju - rekao je Matović.

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović uputio je čestitku "Banjalučankama" i Matoviću te istakao da će i u budućnosti podržavati talentovane izvođače koji kulturno afirmišu grad.

Mladen Matović ističe da će se poslije kraćeg odmora hor "Banjalučanke" ubrzo naći pred novim izazovima.

- Želja nam je da tokom septembra napravimo veliki koncert na tvrđavi Kastel, a zatim slijede pripreme za buduća takmičenja, ali i za premijerno izvođenje nekoliko djela savremenih domaćih autora - kaže Matović.

Istorijat nagrada

Kamerni hor "Banjalučanke" je u proteklih pet godina osvojio zlatne medalje i priznanja na licenciranim evropskim takmičenjima. To su "Anton Bruckner" (Linc, Austrija), "Venezia in Musica" (Venecija, Italija), "Cant Amsterdam" (Amsterdam, Holandija), "Malta Choir Competition" (La Valeta, Malta), "Cant al Mar " (Barselona, Španija), "Johanes BrahmsJohanes Brahms Competition" (Vernigerode, Njemačka) i "Budapest Choir Competition" (Budimpešta, Mađarska).

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana