Okrugli sto Pričaj jezik Branka Ćopića

Srna
Okrugli sto Pričaj jezik Branka Ćopića

Krupa na Uni - U Hašanima, rodnom mjestu književnika Branka Ćopića, danas je održan okrugli sto "Pričaj jezik Branka Ćopića", a o njegovom djelu, jeziku koji je koristio i uticaju na književnost danas su govorili književnici Ranko Pavlović i Mirjana Vlaisavljević, kao i profesor Vojislav Gaković.

Predsjednik Fondacije "Branko Ćopić" iz Banjaluke Svetozar Ličina rekao je da, u godini kada se navršava vijek od piščevog rođenja, manifestacija organizovana u Ćopićevu čast ima posebno značenje.



On je najavio da će 17. oktobra u Banjaluci biti održana akademija na kojoj će govoriti i pjesnik Matija Bećković, a dijelove Ćopićevih tekstova glumac Tomo Kuruzović.

"U Hašanima će 19. oktobra biti održana centralana manifestacija kojom će biti zaokružene provedene aktivnosti - posjete školama, književne večeri i razgovori sa akademicima. Smatram da će na ovaj način Ćopiću biti dato dovoljno prostora čime je stvorena osnova da bi se u budućnosti njegovo ime i djelo obilježavali i glasnije i šire", rekao je Ličina.

Načelnik opštine Krupa na Uni Gojko Kličković smatra da ove godine manifestacija posvećena Branku Ćopiću treba da bude sadržajnija. "Nastojimo da na ovom području gdje se on rodio uradimo spomen-područje koje bi bilo samoodrživo i u čijem bi sastavu, osim kulturnih i etno-sadržaja, bilo nekoliko privrednih koji bi bili u funkciji opstanka mještana" rekao je Kličković.

Direktor Osnovne škole "Branko Ćopić" Donji Dubovik Slobodanka Nedimović navela je da je literarni konkurs "I ja biž da dohvatim mjesec" otvoren do 6. oktobra. "Do sada je na adresu naše škole pristiglo dvadesetak literarnih radova učenika osnovnih škola iz svih dijelova Srpske", rekla je Nedimovićeva.

Konkurs su početkom prošlog mjeseca raspisali Organizacioni odbor za obilježavanje 100 godina od rođenja Branka Ćopića i Fonadacija "Branko Ćopić", a za tri najbolja rada predviđene su nagrade.

Kako je danas rečeno, opština Krupa na Uni, Fondacija "Branko Ćopić" Banjaluka Zavičajno društvo "Branko Ćopić" Hašani, Zadužbina Branka Ćopića Beograd i Fondacija "Bašta sljezove boje" Novi Sad pokrenuće inicijativu da se u realizaciju projekta spomen-područje "Bašta sljezove boje" uključe Vlada Republike Srpske, Vlada Srbije, Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske, Srpska akademija nauka i umjetnosti i svi poštovaoci djela Branka Ćopića.

Odlukom Skupštine opštine Krupa na Uni 2014. godina je proglašena godinom Branka Ćopića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana