Ognjen Milošević o izložbi “Simulacija lakoće”: Intima u minijaturi

Ilijana Božić
Foto: V. Tripić

BANjALUKA - Serija fotografija idiličnih predjela iz prirode koja istražuje prostor lakoće i rasterećenosti u tom prostoru, ali koja istovremeno preispituje i ljudsku potrebu za bijegom od stvarnosti predstavljena je na izložbi “Simulacija lakoće” Ognjena Miloševića.

Ova postavka je otvorena u Galeriji “Vagon” u Banjaluci do 7. decembra, a detaljnije o njoj za “Glas Srpske” govorio je umjetnik Ognjen Milošević, koji nam je objasnio da su gotovo svi radovi nastajali dok je boravio u prirodi. Milošević je trenutno apsolvent na likovnom odsjeku Akademije umjetnosti u Banjaluci.

- Dok sam fotografisao predjele u prirodi to su bili momenti lakoće i to me fasciniralo. Zainteresovao me taj fenomen pa sam se zapitao zašto tu lakoću koju osjećamo u tom prostoru, u prirodi, zašto ona traje samo par momenata, zašto taj osjećaj ne možemo zadržati. Odnosno, zašto tu lakoću ne možemo imati i u svakodnevnom životu. Tako sam došao do naziva ove postavke - objasnio je on.

Dodao je da fotografije ljudi stvaraju uglavnom kad putuju negdje, da bi prikazali neki prostor.

- To mi je bilo zanimljivo u smislu da li mi možemo i taj neki unutrašnji prostor lakoće takođe zapisati i prikazati - rekao je Milošević.

Zanimljivo je da su na postavci “Simulacija lakoće” izložene minijaturne fotografije, a kako nam je Milošević kazao, ovaj manji format mu se dopao, jer se na fotografiju čovjek koji je posmatra mora fokusirati.

- Moraš prići toj minijaturi i na nju se usmjeriti i posvetiti joj se da bi nešto otkrio. Baš zbog toga ona ima intimnu dimenziju, jer taj minijaturni format stvara osjećaj da moraš ući u njega i dok si tako fokusiran sve ostalo se gasi i stvara se osjećaj intime. Potpuno je drugačiji doživljaj nego kad posmatramo veliku fotografiju pored koje se možemo prošetati i imati osjećaj da smo je zapazili - ispričao je on.

Prema njegovim riječima taj prostor lakoće se može posmatrati kao eskapizam ili bijeg.

- Ali, iskreno nisam siguran šta od toga je stvarnost. Da li je stvarnost ovaj bijeg i sve naše halucinacije koje nas guše ili ovaj drugi prostor. Šta je od toga prirodno i koje je naše prirodno stanje. Baš to me i fasciniralo - dodao je Milošević.

Objasnio je da ga odavno interesuju prostorni odnosi, ali i to kako utiču na našu percepciju. Milošević stvara fotografije i produkuje ih kao instalacije, a i ova izložba je zapravo mini-instalacija. Kako je kazao njegov dalji rad će ići istim tokom, ka čisto estetskom istraživanju.

Podrška

Govoreći o Galeriji “Vagon” Ognjen Milošević je istakao da je ovaj prostor podrška mladim umjetnicima.

- Cjelokupna ideja je fantastična, sve izložbe do sada su bile sjajne i u budućem periodu ovdje će biti nevjerovatnih stvari - dodao je on.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana