Oformljen legat slikara Zdravka Vajagića

Tanjug
Oformljen legat slikara Zdravka Vajagića

NOVI GRAD - Novogradska Galerija ima novi legat - 11 slika akademskog slikara Zdravka Vajagića iz Beograda.

Dokumentarista u Galeriji u Novom Gradu Mirjana Drljača rekla je Srni da je riječ o reprezentativnim djelima priznatog slikara.

“Ogromnu zahvalnost dugujemo profesoru Zdravku Vajagiću jer je Novom Gradu dao izuzetan dar. Riječ je o slikama rađenim tehnikom ulje na platnu, velikog formata. Djela predstavljaju Vajagićev rad od sedamdesetih godina prošlog vijeka do 2010. godine”, rekla je Drljača.

Ona je istakla da je Vajagić, osim Novom Gradu, sedam slika poklonio Prijedoru, a sva djela su bila postavljena na retrospektivnoj izložbi u Umjetničkom paviljonu “Cvijeta Zuzorić” u Beogradu 2011. godine, povodom 50 godina umjetnikovog rada.

“Planirano je da, kada to bude moguće zbog situacije sa virusom korona, organizujemo izložbu na kojoj će biti predstavljena djela poklonjena Novom Gradu i Prijedoru. Osim toga, planirana je i izrada kataloga legata”, rekla je Drljača.

Drljača je rekla da su sada u novogradskoj galeriji legati slikara Stojana Ćelića i Zdravka Vajagića, te djela nastala u radu Likovne kolonije “Rakani”.

“Naša galerija ima ogromno bogatstvo više od 700 kvalitetnih djela. Za jednu malu lokalnu zajednicu to je zaista velika vrijednost”, naglasila je Drljača.

Zdravko Vajagić rođen je 1938. godine u Ličkom Petrovom selu, nakon Drugog svjetskog rata je sa porodicom živio u Otoci, a bliske porodične veze ima sa Ivanjskom, opština Bosanska Krupa, te zato ovo područje smatra kulturnim zavičajem.

Vajagić je 1963. godine diplomirao na Akademiji likovnih umjetnostu u Beogradu u klasi profesora Nedeljka Gvozdenovića, a postdiplomske studije u klasi istog profesora završio je 1966. godine.

Bio je profesor Više pedagoške škole u Beogradu, na katedri za likovne umjetnosti, profesor Više škole primijenjenih umjetnosti u Beogradu i osnivač Akademije za umjetnost i konzervaciju u Beogradu.

Njegova djela su predstvljena na 20 samostalnih i brojnim kolektivnim izložbama, dobitnik je više nagrada.

Opština Novi Grad dodijela je Vajagiću priznanje - Zlatnu plaketu, koja će biti uručena 12. jula, na Petrovdan, kada se obilježava Dan opštine i krsna slava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana