Održano veče posvećeno Isidori Sekulić

Srna
Foto: Arhiva

NOVI GRAD- U Narodnoj biblioteci u Novom Gradu večeras je održano predavanje i prikazan dokumentarni film o Isidori Sekulić, srpskom književniku i prvoj ženi članu Srpske akademije nauka i umetnosti /SANU/.

Život i djelo Isidore Sekulić predstavila je književnica iz Beograda Laura Barna.

"Ovo je dio većeg koncepta koji dvadesetak godina radim i koji uključuje i knjigu o Isidori Sekulić `Moja posljednja glavobolja`, kao i projekat `Isidora nas sluša` koji u Beogradu radim kao književnu i kulturološku tribinu", rekla je Barna, pripovjedač, prozni pisac, romansijer i esejista koja je veliki dio stvaralaštva posvetila Isidori Sekulić.

Prema njenim riječima, predavanja u Kozarskoj Dubici, Kostajnici i Novom Gradu organizovana su u vrijeme rođendana Isidore Sekulić.

"Istraživački proces Isidori Sekulić traje od 2003. godine. To je pokušaj da se Isidora predstavi na drugačiji način i približi publici jer niti poznatije književnice niti manje čitane", rekla je Barna.

Borna je koautor izložbe održane 2016. godine u Beogradu gdje su prvi put od smrti književnice izneseni predmeti iz Legata "Isidora Sekulić", a učestvovala je i u snimanju filma o ovoj srpskoj književnici.

"Kako je vrijeme prolazilo u svakom mom romanu bar jedan lik je Isidora Sekulić", kaže Barna.

Isidora Sekulić rođena je 16. februara 1877. godine.

Školovala se u Novom Sadu, Somboru i Budimpešti. Radila je kao nastavnica u Pančevu u Srpskoj višoj devojačkoj školi od 1897. do 1909. godine.

Doktorirala je 1922. godine i bila prvi predsjednik Udruženja pisaca Srbije.

Isidora Sekulić je kao pisac, prevodilac i tumač književnih djela ponirala u samu suštinu srpskog narodnog govora i njegovog umjetničkog izraza, smatrajući govor i jezik kulturnom smotrom naroda.

Važila je za najobrazovaniju i najumniju SrpkinjU svoga vremena.

Izabrana je za dopisnog člana Srpske kraljevske akademije 16. februara 1939, a za redovnog člana SANU 14. novembra 1950, kao prva žena akademik.

Umrla je 5. aprila 1958. godine u Beogradu. Na Topčideru joj je podignut spomenik 2015. godine. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana