Održano Treće “Pokrovsko pjesničko saborovanje”

Srna
Održano Treće “Pokrovsko pjesničko saborovanje”

BROD - U Brodu je danas održano Treće “Pokrovsko pjesničko saborovanje”, u organizaciji Crkvene opštine Brod i Srpskog književnog kluba “Vihor” iz Dervente, uz učešće pjesnika iz Republike Srpske, BiH, Srbije i Crne Gore.

Saborovanje je održano u Svetosavskom domu, u porti Hrama Pokrova Presvete Bogorodice u Brodu, a prethodno su učesnici manifestacije u Sijekovcu posjetili Crkvu Svete velikomučenice Ognjene Marije, gdje su prisustvovali pomenu za civilne srpske žrtve stradale prije 30 godina u zločinu koji su počinile hrvatske vojske i paravojne muslimansko–hrvatske formacije.

Ispred spomen-krsta, delegacija kluba “Vihor”, Zavičajnog udruženja Srba “Korijeni” i predstavnik Crkvene opštine Brod položili su cvijeće, te prislužili svijeće za nevino stradale.

Protojerej-stavrofor Željko Teofilović upoznao je učesnike manifestacije o stradanju Srba i pravoslavnih crkava na području opštine Brod.

Nakon Sijekovca, druženje je nastavljeno u Svetosavskom domu, gdje je promovisan zajednički zbornik, u koji je uvršteno 115 autora iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Bugarske, Grčke, Austrije, Rusije i Amerike.

Manifestacija je organizovana uz blagoslov Njegovog preosveštenstva episkopa zvorničko-tuzlanskog Fotija.

Zbornik “Pokrovsko pjesničko saborovanje”, priređivača Nenada Simića iz Dervente, objavljen je u izdanju organizatora manifestacije.

Predstavnik Srpske čitaonice “Laza Kostić” i Zavičajnog udruženja Srba “Korijeni” iz Sombora Borislav Avramović rekao je da sa klubom “Vihor” sarađuju 13 godina i da se podržavaju u organizaciji manifestacija.

“Od velike je važnosti ova manifestacija, da čuvamo ćirilicu i razvijamo saradnju”, istakao je Avramović.

Sadržaj zbornika je obogaćen fotografijama sa drugih pjesničkih susreta.

Manifestaciju je uveličao i nastup Kulturno-umjetničkog društva “Duško Trifunović” iz Broda, čiji mališani od samog početka manifestacije učestvuju u programu.

Pokrovitelj manifestacije je kabinet načelnika opštine Brod.

Manifestaciji je prisustvovala delegacija Saveza udruženja Srba i Udruženja srpskih književnika iz Slovenije, te Evropske akademije nauka i umjetnosti iz Ljubljane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana