Održano pravoslavno veče sa Burljajevim

Srna
Održano pravoslavno veče sa Burljajevim

Banjaluka - Kulturna manifestacija pod nazivom "Veče pravoslavne duhovnosti sa Nikolajem Petrovičem Burljajevim" održana je večeras u Banjaluci, u organizaciji banjalučke Akademije umjetnosti.Kroz predavanja su predstavljeni inserti iz filmova ovog čuvenog sineaste, koji nosi titulu narodnog umjetnika Rusije poput "Rubljova", "Dječak i golub", "Ivanovo djetinjstvo" i drugih ostvarenja uz razgovor, govor, muziku, uz učešće domaćih dramskih umjetnika, muzičkih solista, pjesnika.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, koji je prisustvovao ovoj kulturnoj večeri i koji je podržao ideju da se u Banjaluci osnuje ogranak Međunarodnog kinoforuma "Zlatni vitez", rekao je Srni da će time znatno ojačati kulturna saradnja Srpske i Rusije.


"Danas smo razgovarali sa Burljajevim o prisnijoj kulturnoj saradnji Srpske i Rusije, kako da ta saradnja dobije dublji karakter i da sve ne ostane samo na ovom predavanju", naveo je Čubrilović.

Dekan banjalučke Akademije umjetnosti Luka Kecman rekao je Srni da je u razgovorima u kojima je učestvovao ovaj ruski umjetnik sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i predsjednikom Narodne skupštine Nedeljkom Čubrilovićem dogovoreno da se dio festivala "Zlatni vitez" dogodine u septembru preseli u Banjaluku.

"To ćemo zvati eho ili odjek žZlatnog vitezaž u Republici Srpskoj, gdje ćemo imati priliku da gledamo najbolja ostvarenja iz domena filmske i pozorišne, likovne, muzičke i književne umjetnosti, a što će pozicionirati Banjaluku i Srpsku kao regionalni centar pravoslavne duhovnosti", naveo je Kecman.

Festival "Zlatni vitez" je vrlo jak filmski, ali i festival drugih umjetnosti koji njeguje pravoslavnu duhovnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana