Održano književno veče posvećeno Andriću

Srna
Održano književno veče posvećeno Andriću

Višegrad - U Domu kulture u Višegradu večeras je održano književno veče povodom 124 godine od rođenja nobelovca Ive Andrića, pod motom "Sve su Drine ovog svijeta krive, nikada se one neće moći ispraviti i nikada ne smijemo prestati da ih ispravljamo".

Predsjednik društva bibliotekara Republike Srpske Stojka Mijatović rekla je da se Andrićem pokušalo na ovoj večeri inspirisati, maštati i razumijeti ljudsko biće.

"Pripovjedač snažne imaginacije, izuzetan poznavalac Bosne, sjajan slikar psihologije i mentaliteta ovdašnjeg čovjeka, odlikovao se izvanrednom čistotom jezika i stilom, te prefinjenim psihološkim analizama", rekla je Mijatovićeva o Andriću.

Besjedu o Andriću govorila je predsjednik Srpskog provjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" Danka Mitrović, koja je istakla da se roman "Na Drini ćuprija" sastoji od novelističkih cjelina, od kojih svaka ima sopstvenu temu i glavnog junaka, pri čemu se svako poglavlje uklapa u širu cjelinu.

"Da kulturni obrazac u bitnom determiniše oblike neverbalnog komuniciranja u romanu žNa Drini ćuprijaž uvjerili smo se na primjerima obreda pri sahranjivanju predstavnika različitih religija, hrišćanstva i islama", istakla je Mitrovićeva.

Ona je dodala da sve to dovodi do konačnog zaključka da je neverbalna komunikacija neizostavan element Andrićevog umjetničkog izraza, koji u čitaocu stvara osjećaj potpune bliskosti sa vremenom i predstavljenim likovima.

U programu književne večeri učestvovali su recitatori Srednje škole "Ivo Andrić" i članovi Literarne sekcije višegradske Biblioteke.

Iste večeri, u holu Biblioteke postavljena je izložba Andrićevih djela prevedenih na veliki broj svjetskih jezika.

Organizator književne večeri je Srpsko prosvjetno i kulturno društvo "Prosvjeta", Narodna biblioteka "Ivo Andrić" i Dom kulture Višegrad.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana