Održana tribina "Jubileji srpske književnosti"

Srna
Održana tribina "Jubileji srpske književnosti"

PRIJEDOR- U Prijedoru je večeras održana tribina "Jubileji srpske književnosti", a na njih je okupljene podsjetio profesor Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Ranko Popović.

Popović je naveo da među najznačajnije jubileje svakako spada obilježavanje 200 godina "Letopisa Matice Srpske", čiji je prvobitni naziv bio "Srbski letopis".

"To je najstariji živi književni časopis koji danas izlazi u čitavom svijetu, ni manje ni više. Eto srpska književnost ima i takvu dragocjenost", istakao je Popović.

On je dodao da je 1864. godine umro Vuk Stefanović Karadžić, što nije okrugla godišnjica, ali je prilika da se govori o Vuku svake godine, pogotovo sa tim nekim njegovim vezama ili sporovima sa tadašnjim krugom ljudi oko Matice srpske i njenog "Letopisa".

"Tu su Branislav Nušić, 200 godina od rođenja Branka Radičevića, Aleksa Šantić, Jovan Dučić, Branko Ćopić, Branko Miljković i drugi značajni stvaraoci koji su vrlo aktuelni i danas i treba na njih podsjetiti s vremena na vrijeme", rekao je Popović.

Večerašnju tribinu, koja je dio programa 52. Književnih susreta na Kozari, organizovala je Narodna biblioteka "Ćirilo i Metodije".

Susreti se nastavljaju u utorak, 17. septembra, kada će u Galeriji "Sreten Stojanović" biti održano književno veče "Susret sa Nenadom Grujičićem".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana