Održana kulturna manifestacija "Sveti Sava - moja Slava"

Srna
Foto: Srna

VUKOSAVLjE - U Vukosavlju je danas održana kulturna manifestacija "Sveti Sava - moja Slava", koju je u okviru Svetosavske nedjelje organizovala Srpska pravoslavna crkvena opština Vukosavlje.

Manifestacija, koja se prvi put organizuje u Vukosavlju, počela je služenjem liturgije u Hramu Svetog Vasilija Ostroškog, a potom je u Društvenom domu uz kulturni program održana izložba tradicionane hrane, pića i rukotvorina.

Starješina crkve Miroslav Draško rekao je u svetosavskoj besjedi da je važno prenošenje običaja s koljena na koljeno, a posebno obilježavanje krsne slave kod Srba.

Predsjednica Udruženja "Žene Gnionice" iz Vukosavlja Jasmina Mlinarević, domaćin izložbe, rekla je da se za najljepši slavki kolač, slavsku trpezu i tradicionalni vez sa motivima slave takmičilo 17 izlagača iz Republike Srpske, Srbije i Hrvatske.

Tročlani žiri je za najljepši proglasio slavski kolač Udruženja vezilja iz Loznice u Srbiji, a prvo mjesto za slavski kolač izrađen na tradicionalan način osvojilo je Udruženje žena iz Kladova u Srbiji.

Za najljepšu slavsku trpezu proglašena je trpeza Udruženja žena iz Srpca.

Najljepši vez izložila je Ljiljana Tadić iz Pelagićeva, dok je specijalnom nagradom, van konkurencije, nagrađen "Zmijanski vez" Gordane Ivković iz Srpca.

Manifestaciju je podržao načelnik opštine Vukosavlje Borislav Rakić, koji je istakao da očekuje da manifestacija postati tradicionalni, regionalni događaj s ciljem očuvanja kulture i običaja naroda na ovom prostoru. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana