Održan koncert u okviru manifestacije "Dan tradicije"

Srna
Održan koncert u okviru manifestacije "Dan tradicije"

PRIJEDOR - U okviru manifestacije "Dan tradicije" povodom 15. septembra - Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, u Pozorištu Prijedor večeras je održan koncert na kojem je nastupilo više od 130 članova kulturno-umjetničkih društava iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije i Hrvatske.

Koncert u organizaciji Udruženja za očuvanje tradicije održan je kao dio projekta "Sačuvajmo našu tradiciju" pod pokroviteljstvom Kabineta ministra bez portfelja u Vladi Srbije zaduženog za koordinaciju aktivnosti i mjera u oblasti odnosa sa dijasporom.

U programu su učestvovali članovi kulturno-umjetničkih društava "Milan Mića Sučević" iz Žitišta u Srbiji, Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta", sekcija KUD "Moslavina" Garešnica iz Hrvatske, te Akademskog KUD-a "Mira Lukač" iz Drvara i Ansambla narodnih pjesama i igara "Savan Runjo" koji je dio Udruženja za očuvanje tradicije iz Prijedora.

Predsjednik Udruženja za očuvanje tradicije Željko Šormaz rekao je novinarima da je manifestacija "Dan tradicije" ustanovljena prije sedam godina na inicijativu Udruženja koreografa narodnih igara Srbije i Dečijeg kulturnog centra iz Beograda.

"Međutim, kako se prije četiri godine na isti dan počeo proslavljati zajednički praznik Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, odlučili smo da u okviru tog praznika obilježavamo i ovaj dan tradicije", rekao je Šormaz.

On je dodao da su na koncertu izvedene folklorne narodne igre, izvorne pjesme, te guslarski nastup.

"Na programu je bilo sve što je u vezi sa našom bogatom tradicijom kojom se ponosimo", rekao je Šormaz.

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave državni je praznik koji se 15. septembra praznuje u Srbiji i Republici Srpskoj.

Taj praznik je simbolično ustanovljen na dan kada se obilježava proboj Solunskog fronta, a praznuje se od 2020. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana