“Odmor bašibozuka” vraćen kući

G.S.
“Odmor bašibozuka” vraćen kući

BEOGRAD - Slika “Odmor bašibozuka” srpskog slikara Paje Jovanovića, poslije gotovo tri mjeseca stigla je u Beograd.

Platno kupljeno na aukciji londonskog “Sadebija” prošlog novembra, sada je i zvanično u posjedu Muzeja grada Beograda, o čemu je javnost obavijestilo Ministarstvo kulture. U njihovom saopštenju napominje se da će o terminu i mjestu izlaganja javnost biti obaviještena nakon završetka svih neophodnih muzejskih procedura koje su potrebne da bi ovo remek-djelo bilo dostupno očima domaće i svjetske javnosti.

Slika “Odmor bašibozuka” kupljena je da nadomjesti nedostatak djela iz orijentalističke faze u zbirci koju je pet godina prije smrti, 1952. Jovanović poklonio Muzeju grada Beograda, a koja sadrži više od 800 predmeta - njegova vrijedna umjetnička djela, slikarski pribor, lična dokumenta, indeks, diplome, medalje, bilješke, prepiske, skice.

Muzej Paje Jovanovića se sada nalazi u ulici Kralja Milana 21, na četvrtom spratu, a kada bude gotova matična zgrada u Resavskoj ulici, tu će naći svoje mjesto.

U Londonu se “Odmor bašibozuka” pojavio 9. novembra, na aukciji nazvanoj “Put svile - slike orijentalista i nameštaj iz rezidencije u Belgraviji”, kao lot broj 90, a procijenjena vrijednost bila je između 70.000 i 100.000 funti. Tadašnji vlasnik ju je kupio u martu 1994. na aukciji kod “Kristija”, pod imenom “Arnautski ratnik”. Tokom nadmetanja slika je “na čekić” postigla cijenu od 240.000 funti, koliko je i koštala državu koja se pojavila kao kupac u korist Muzeja grada Beograda. Naime, još krajem prošle godine vraćen je tzv. vat, odnosno razlika do 304.800 funti, koliko je bilo uplaćeno na ime tamošnjeg poreza.

Direktorica Muzeja grada Beograda Jelena Medaković kazala je “Tanjugu” da je prije izlaganja artefakta javnosti potrebno da se završe muzejske i carinske procedure.

- Potrebno je da završimo sve carinske i muzejske procedure pre nego što izložimo ovo remek-delo javnosti. Verujem da će Jovanovićeva slika izazvati veliko interesovanje poštovalaca vrhunske umetnosti i učinićemo sve da se artefakt što pre nađe pred okom javnosti. Srećni smo što se slika našeg umetnika vratila kući - kazala je Medakovićeva.  (Agencije)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana