Odlazak barda srpskog gumišta

G.S.
Odlazak barda srpskog gumišta

BEOGRAD - Bard srpskog glumišta Bora Todorović preminuo je juče u 84. godini u Kliničkom centru Srbije u Beogradu, a umjetnici kažu da je njegov odlazak označio nestanak najvedrije ličnosti beogradskog pejzaža.

Todorovićeva smrt za njegove kolege predstavlja gubitak sjajnog druga i prijatelja. Jedan od najpopularnijih i najtalentovanijih glumaca u istoriji bivše Jugoslavije i Srbije Todorović je nedavno operisao slijepo crijevo, a tokom oporavka mu je pozlilo i pao je u komu iz koje se nije probudio.

- Napustio nas je jedan od najznačajnijih, najpopularnijih i najšarmantniji glumac u istoriji srpskog pozorišta, filma i televizije. Bora je bio i ostaće upamćen po ulogama malih ljudi koji se snalaze uz osmeh i priče za preživljavanje. Često je igrao samog sebe sa šarmom koji je zaštitni znak Beograda. Sa Borom odlazi najbliži rod mnogih građana Srbije, a meni će nedostajati moj stariji brat - rekao je dramski pisac Dušan Kovačević.

Bora Todorović rođen je 1930. godine u učiteljskoj porodici u Beogradu. Napustio je studije mašinstva i posvetio se studiranju glume. Bio je u klasi sa Ljubom Tadićem, Slobodanom Cicom Perovićem, Markom Todorovićem kod profesora Joze Laurenčića. Brat je slavne Mire Stupice, a otac glumca Srđana Todorovića i glumice Dane Todorović.

Prvi pozorišni angažman imao je u Beogradskom dramskom pozorištu, ali ubrzo sa sestrom Mirom Stupicom i njenim tadašnjim suprugom Bojanom Stupicom odlazi u Zagreb gdje je četiri godine radio na sceni Hrvatskog narodnog kazališta. Po povratku u Beograd do 1983. igrao je u Ateljeu 212, u kome se i najduže zadržao igrajući u predstavama: "Razvojni put Bore Šnajdera", "Radovan III", "Maratonci trče počasni krug", "Čudo u Šarganu"... Od osnivanja Zvezdara teatra član je njegove trupe.

Na filmu je ostvario veliki broj značajnih uloga, prepoznatljivih po njegovom ozbiljnom izrazu lica čak i kada je riječ o komedijama. Mnoge replike likova koje je igrao danas su prepoznatljive i često citirane. Igrao je vrlo različite uloge, od pionira nove umjetnosti filma i zagovornika novih sloboda u filmu "Maratonci trče počasni krug", komičnog lopova i prevaranta koji preživljava ratne godine u "Balkan ekspresu" do vođe "romske mafije" u "Domu za vešanje" i lika Luke Labana u "Profesionalcu".

Krajem 2012. godine u jednom od intervjua otkrio je da se povlači iz svijeta glume, bar kada je riječ o pozorištu.

- Ja sam dobro. A, što se tiče glume, prestao sam. Ne mogu više. Dosta je. Ne da ne mogu fizički i mentalno nego mi je, pravo da vam kažem, malo dosadilo. Dugo sam u tom poslu i vidim da neki lep život prolazi pored mene. Ima lepog života i bez glume. Ovako sam samo fokusiran na to. A tu sam neki put zadovoljan, neki put nezadovoljan... A nije ni pristojno više, pravo da vam kažem. Dosta je bilo, i previše. Nemam neki naročit motiv - rekao je tada Todorović.

Teatrolog Jovan Ćirilov ocijenio je da je "nestao jedan od najvedrijih glumaca i ličnosti beogradskog pejzaža".

- I to je nekakva životna protivrečnost povezivati Boru Todorovića sa krajem. Ostaje nam uverenje da glumačka umetnost ostavlja za sobom trag, pre svega u njegovoj porodici, u njegovom sinu, uticaju koji je učinio na druge, bar utisku da se sa vedrinom može prolaziti kroz naš tegobni život i kroz našu sredinu u kojoj uvek ima viška istorije - kazao je Ćirilov.

Direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović naglašava da je smrt Todorovića "ogroman gubitak i za našu kinematografiju i za pozorište i za porodicu i kulturu". Vijest o Borinoj smrti Zelenovića je jako rastužila.

- On je bio stub jugoslovenske kinematografije. To je karijera koja je trajala kao malo koja, on je još 1956. igrao u filmu "Mreža" Bojana Stupice i tada je počeo svoju filmsku karijeru i svih ovih godina bio je prisutan i na filmu i na televiziji. Ono što je radio 80-ih godina sa svim najpoznatijim rediteljima sa ovih prostora je to po čemu se naša kinematografija prepoznaje - rekao je Zelenović.

Ističe da su mnogi glumci učili pravi zanat igrajući sa Todorovićem i napominje da će generacije pamtiti čuvene replike iz različitih filmova kao što je: "Samo, tetki da dam lek".

- Svojim ulogama obeležio je mnoge filmove poput Šijanovog "Maratonci trče počasni krug" ili "Balkan ekspresa" Branka Baletića. Treba da budemo srećni što smo bili savremenici takvog umetnika - kaže Zelenović.

Slično razmišlja i reditelj Goran Paskaljević.

- Bora je bio veliki, suptilan glumac, ali pre svega sjajan drug i prijatelj. Duhovit, uvek najmlađi u društvu. Ali, nažalost, najmlađi i odlazi. Neizmerno sam tužan - kazao je reditelj Goran Paskaljević.

Glumac Branislav Lečić rekao je da mu je "veoma teško što je otišao jedan od izuzetnih glumaca i prijatelja".

- Sa njim sam radio film "Profesionalac" i to je bilo na moje zadovoljstvo, jer nikada lakše i lepše nisam radio sa jednim glumcem koji i te kako ume da napravi fleksibilnu granicu između svog intimnog, privatnog i onoga što je glumački zadatak - istakao je Lečić.

Kaže da je srpsko glumište izgubilo talentovanog i spontanog glumca koji je uvijek uspijevao da ostavi svoj lični pečat u svemu što je radio.

- Mislim da ga je to karakterisalo kroz ceo život, a to su mogli i svi ostali da osete, a to je da se ne zna da li se zeza ili glumi, da li je ozbiljan ili se šali. Njegova duhovitost i humor su bili hrana ne samo na sceni, već i izvan nje, zato što je zajedno sa Draganom Nikolićem i drugim glumcima uspevao da napravi zanimljivu atmosferu, kao i da stvori priče, anegdote koje i dan-danas žive - kaže Lečić.

Ministar kulture i informisanja Srbije Ivan Tasovac je u svoje i u ime Ministarstva uputio telegram saučešća porodici Bore Todorovića.

- Po jednoj legendi, veliki glumci nas napuštaju leti, kada je pozorišna sezona završena, kada znaju da je misija za tu godinu zaokružena, ostavljajući nas da se sećamo njihovih brojnih uloga kojima su obogatili živote svih nas - navodi Tasovac u telegramu.

On je dodao da je Bora Todorović bio ne samo jedan od najvećih glumaca naše epohe, već i jedan od najvoljenijih.

- Svojim ulogama u filmovima "Balkanski špijun", "Maratonci trče počasni krug", "Nacionalna klasa", "Balkan ekspres" i predstavama "Čudo u Šarganu", "Arsenik i stare čipke", "Razvojni put Bore Šnajdera", kao i brojnim drugim glumačkim bravurama ispisao je najblistavije stranice našeg pozorišta i filma - kazao je Tasovac.

Kremacija i sahrana Bore Todorovića biće u četvrtak u 16 časova na Novom groblju u Beogradu. Komemoracija će biti održana u Ateljeu 212 istog dana u 13 časova.

Nagrada u Kanu

Bora Todorović bio je dobitnik mnogih priznanja i nagrada. Osvojio je "Sterijinu nagradu" za ulogu u predstavi "Maratonci trče počasni krug", nagradu "Ćuran" za uloge u predstavama "Maratonci trče počasni krug", "Mrešćenje šarana", "Pseće srce", "Lari Tompson - tragedija jedne mladosti", "Zoranov brk" za "Povratak", priznanje "Pavle Vuisić" za životno djelo te Gran pri za ulogu u "Profesionalcu" u Kanu.

Top deset uloga

Sigurno je da će Bora Todorović ostati zapamćen po brojnim ulogama, ali neke se posebno izdvajaju. To su Luka Laban u "Profesionalcu", Đenka - "Maratonci trče počasni krug", Ožalošćeni - "Ko to tamo peva", Slobodan Bob Mihajlović u seriji "Vruć vetar" i Petar Markov Jakovljević u "Balkanskom špijunu". Tu su i role u TV seriji "Diplomci", filmovima "Nacionalna klasa", "Balkan ekspres", "Dom za vešanje" i "Poseban tretman".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana