Odisej putuje ka svjetskim lukama

Aleksandra Madžar
Odisej putuje ka svjetskim lukama

Banjaluka - Sama činjenica da smo učestvovali na festivalu, gdje su se 34 zemlje predstavile sa 58 predstava, vrijedno je hvale, a najviše da je "Odisej" Dječijeg pozorišta otvorio taj veliki festival. Publika ju je sa oduševljenjem prihvatila. Prijatno smo iznenađeni gostoljubivošću domaćina.

Ovo su utisci glumice Dječijeg pozorišta RS Zorane Šuman, koja je dio ansambla fantastične predstave u režiji Biserke Kolevske "Odisej - san o povratku" sa kojom su glumci iz Banjaluke otvorili prestižni festival - Međunarodne dane lutkarstva u Izmiru u Turskoj.

Još sabiraju utiske, ponosni što su na najljepši način svojim talentom predstavili svoju zemlju, kao što su to radili i mnogo puta do sada. U Izmiru, trećem po veličini gradu u Turskoj, imali su vremena da se upoznaju sa pozorištima visokih umjetničkih dostignuća, sjajnim glumcima, upiju duh grada i dožive neko novo, za njih, posebno umjetničko iskustvo.

- Izmir važi za grad u kojem žive ljudi otvoreni za saradnju i slobodnih pogleda na život i najveća je luka poslije luke u Istambulu. S obzirom na to da smo prošle godine bili na visini zadatka igrajući na tom festivalu sa predstavom "Tužni princ" oni su stekli najbolji utisak o nama - podsjetio je glumac Duško Mazalica.

Radeći na predstavi "Odisej", priča Duško, zainteresovali su organizatore festivala, jer je baš Homer u tom gradu boravio i u snu dobio viziju o njemu.

- To je splet okolnosti, koji je zajedno sa samim kvalitetom predstave svrstao naše pozorište kao najbolje za otvaranje jedne od najvećih lutkarskih smotri - smatra on.

Mazalici je cijenjena rediteljka Biserka, iz Bugarske, povjerila ulogu glavnog lika, koji je pokazao da mu je ljubav prema Penelopi i zavičaju dala nadljudsku moć, pa je uspješno pobijedio morske nemani, oluje, vjetrove, čarobnicu Kirku, jednookog kiklopa Polifema, bijes boga mora Posejdona.

Sa svojim kolegama složila se i glumica Đurđa Babić.

- Ovaj odlazak "Odiseja" u Izmir za mene ima veliko značenje predstavljajući potvrdu da se pozorište, čiji sam najmlađi član, već odomaćilo na svetskoj lutkarskoj sceni, kao što se i svetska lutkarska scena odomaćila kod nas zahvaljujući našem festivalu - ponosna je Đurđa.

Dugogodišnjim kvalitetom Dječije pozorište RS steklo je povjerenje publike širom svijeta.

- Putovanje našeg "Odiseja" u Smirnu, kako se ovaj grad nekada zvao, predstavlja isplovljavanje i ove naše predstave ka ostalim svetskim lukama. Nadamo se samo "povoljnom vetru" - istakla je Babićeva.

Pored ovih glumaca, u komadu igraju i Aleksandar Blanić, Ana Anđelić, Đorđe Janković i Saša Terzić. Glumci Dječijeg pozorišta RS svakom predstavom i svakim izvođenjem, tako i ovaj put, dokazuju zašto važe za najspremnije i najuigranije na domaćoj pozorišnoj sceni, što im lako otvara vrata velike scene. Scenografija, vizuelna konstrukcija predstava, montaža slika, koje su bile čarobne, dobar su adut da publika doživi oluje i borbe glavnog junaka, ali sa Svilom Veličkovom na čelu, glumci su, kako kažu, ponosni, jer su uspjeli od štapa, jednog velikog i malog kanapa, malog i velikog platna da naprave bajkovitu iluziju.

Anegdota

Naš direktor Predrag Bjelošević je tražio aneks ugovora u kojem je zahtijevao obezbjeđenje zbog trenutne situacije u Turskoj. Naravno, nismo imali nikakvo obezbjeđenje, ali prvi dan kad smo izašli u šetnju pored mora prišla su nam dva velika psa da nas prate. Oni su nam stali u zaštitu i svakog prolaznika koji nam je išao u susret su napadali. Tako da smo dobili i obezbjeđenje - ispričao je kroz smijeh Duško Mazalica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana