Od Sarajevskog atentata do kapitulacije Njemačke

Srna
Od Sarajevskog atentata do kapitulacije Njemačke

Banjaluka - Arhiv Republike Srpske, u saradnji sa Istorijskim arhivom "Timočka krajina" iz Zaječara otvorio je u Banjaluci izložbu "Od Sarajeva do Versaja", koja govori o učešću Timočana u Prvom svjetskom ratu i obilježavanju 100 godina od ovog rata.

Jedan od autora izložbe Zoran Janković istakao je da je izložba posvećena širokim masama, ali prvenstveno školskoj omladini, jer su oni najmanje upućeni u ove događaje.

- Izložbom smo pokušali širokim masama približiti sve događaje, od Sarajevskog atentata pa do kapitulacije Njemačke i potpisivanja Mirovnog sporazuma u Versaju - rekao je Janković.

Posjetioci izložbe mogu vidjeti fotografije i dokumente koji se čuvaju u Arhivu u Zaječaru, a mnogi od njih prvi put se pojavljuju na izložbi u Banjaluci.

Janković je naveo da je cilj izložbe i da se naglasi učešće Timočana u Prvom svjetskom ratu, koji su učestvovali u svim velikim borbama i bitkama, te su imali veliki udio u ovom ratu. Prema njegovim riječima, ova izložba govori o tome da se srpski vojnik uvijek borio za svoju otadžbinu i svoj kućni prag.

- Te ljude, koji su se borili za svoj kućni prag, ne smijemo zaboraviti, a ovakve prilike i služe da ih pomenemo i da o njima nešto kažemo - rekao je Janković.

Osim Jankovića, autori izložbe su Dragan Živković i Agim Januzi.

Direktor Istorijskog arhiva "Timočka krajina" iz Zaječara Velibor Todorov istakao je da je zajednički dogovor dva arhiva, iz Banjaluke i Zaječara, bio da se dan poslije obilježavanja 9. juna, Međunarodnog dana arhiva, promoviše plemenita uloga koju ova dva arhiva imaju u društvu.

- Uloga arhiva je da čuvaju od zaborava istoriju, te da podsjećaju na nju i da svi zajedno iz takve pogubne i vrlo teške istorije, kao što je bila naša, zajednički izvučemo neka nova saznanja kako bi u budućnosti probleme puno lakše i bolje rješavali - poručio je Todorov.

Direktor Arhiva Republike Srpske Bojan Stojnić istakao je da je ova, kao i prošlogodišnja izložba Arhiva Srpske "Mlada Bosna i Sarajevski atentat", rađena povodom obilježavanja velikog jubileja 100 godina od Sarajevskog atentata i Prvog svjetskog rata.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana