Od Pikasa do “Vriska”: Rusi u izolaciji prave zanimljive reprodukcije poznatih djela

Agencije
Od Pikasa do “Vriska”: Rusi u izolaciji prave zanimljive reprodukcije poznatih djela

S obzirom da zbog mjera samoizolacije Rusi ne mogu da idu u svoje voljene i poznate muzeje, neki od njih počeli su sami da stvaraju umjetnička djela od kuće i objavljuju ih na društvenim mrežama.

Fejsbuk grupa na kojoj su objavljene reprodukcije poznatih umjetničkih slika, koje se kreću od studioznih i veoma približnih do lepršavih i šaljivih, postala je veliki hit, piše AP.

Oko 350.000 ljudi prati ovu rusku grupu gdje su objavljene hiljade fotografija na kojima se vidi originalni rad i reprodukcija koja je napravljena kod kuće. Pravila kažu da se moraju koristiti samo predmeti koji su vam pri ruci i da se slike ne mogu digitalno dotjerivati.

Za razliku od složenih reprodukcija za koje je bilo potrebno i po nekoliko sati, čini se da su druge “zbrzane” u nekoliko minuta, ali nisu ništa manje privlačne, navodi Tanjug.

Predstava Natalije Rubine čuvenog “Vriska” Edvarda Munka podrazumijevala je jednostavno pravljenje rupe u plakatu slike na mjestu gdje je prikazano uznemireno ljudsko lice, a zatim je tu uvukao glavu njen pas.

Katrusja Kosilkova, koja je ofarbala lice kombinacijom boja da bi stvorila privid prelomljene perspektive Pikasove „Uplakane žene”, rekla je da je, prema njenom mišljenju, to dobro potrošeno vrijeme.

“Stvarno mislim da je ovo super ideja. U ljudima izaziva nevjerovatno pozitivne emocije i razvija kreativno razmišljanje”, rekla je Kosilkova dodajući da grupa takođe uvećava naše znanje o umjetnosti.

I Katerina Brudnaja-Čeljadinova, suosnivačica projekta, zadovoljna je velikom pažnjom koju je privukla. “Jedan dječak iz Italije napisao je post na engleskom jeziku rekavši da ga je naša grupa izdigla iz dubine tragedije koja se dešava oko njega. Sjedila sam tamo i nisam mogla da zadržim suze, jer ako ovo nekome može donijeti sreću, negdje na suprotnoj strani svijeta, onda sve to nije besmisleno”, rekla je Čeljadinova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana