Od odlaska velikog Ernesta Hemingveja prošlo šest decenija: Majstor složene jednostavnosti

Milanka Mitrić/agencije
Od odlaska velikog Ernesta Hemingveja prošlo šest decenija: Majstor složene jednostavnosti

Njegovi romani danas su već djela klasične američke i svjetske književnosti, njegovo pisanje bilo je jednostavno, iskazano kroz kratke i jasne rečenice, s idejama o stvarnosti i ljudima, i zato su ga voljeli mnogi.

Uticao je na one koji su stvarali nakon njega, a danas je pokretač mnogih radova i tumačenja zbog onog što je stvarao. On je bio Ernest Hemingvej, pripadnik tzv. izgubljene generacije, bio je jedan od najznačajnijih autora prošlog vijeka, od čijeg odlaska ove godine obilježavamo šezdeset godina.

- Hemingvejev prozni stil bio je, vjerovatno, najviše imitiran stil u 20. vijeku. Težio je da svoj jezik razriješi nepotrebnih dijelova i da iz njega ukloni sentimentalnost i komplikovane riječi. Koristio je kratke rečenice, iz kojih su svi komentari i emotivna retorika bili uklonjeni. Te rečenice su bile oslonjene na imenice i glagole, s malo pridjeva, i na ponavljanje i ritam, više nego na sam efekat koji mogu da stvore. Konačan rezultat bila je proza naizgled samo konkretna i neemotivna, ona je bila krajnje realna, i u njoj je bilo skrivene ironije. Hemingvejev način građenja dijaloga bio je svjež, jednostavan i prirodan - zabilježio je Filip Jang u osvrtu na Hemingveja u radu “Ernest Hemingnjadž: A Reconsideration”.

Kako je Jang naveo, Hemingvej je dostigao slavu i bio prestignut od strane nekolicine američkih autora 20. vijeka. Bio je istinski kontradiktoran čovjek, a njegov stil pokušali su da kopiraju mnogi. Oni su pokušavali da stvore isti osjećaj kod čitalaca, pogotovo o ratnim temama, lovu i borbama, ali da ga zamaskiraju u estetiku velike preosjetljivosti.

Hemingvej je bio pisac i novinar, što mnogo objašnjava jednostavnost u njegovom stilu pisanja.

- Koristite kratke rečenice. Koristite kratke prve pasuse. Koristite energičan engleski jezik. Budite pozitivni, a ne negativni - zabilježio je on.

Bio je čovjek avanturističkog duha, bavio se brojnim sportovima (boksom, fudbalom, vaterpolom, atletikom).

Među djelima koja je napisao izdvajaju se “Starac i more”, “Imati i nemati”, “Zbogom, oružje”, “Za kim zvono zvoni”, “Sunce se ponovo rađa”, a objavio je brojne priče, romane, eseje i druge tekstove. Dobio je Pulicerovu nagradu 1953. godine za svoj roman “Starac i more” i Nobelovu nagradu za književnost 1954. godine.

- Od stvari koje su se desile i od stvari koje postoje i od stvari koje znate i svih onih koje ne možete da znate, vi stvarate nešto pomoću svoje imaginacije što nije prezentovanje, nego potpuno nova stvar, istinitija od svega istinitog i živog, i vi to smatrate živim, i ako ga uradite doista dobro, dajete mu besmrtnost. Zbog toga čovjek i piše, koliko ja znam, ni zbog čega drugog - zabilježio je Hemingvej koji je preminuo 1961. godine izvršivši samoubistvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana