Objavljeno novo izdanje autobiografije “Blistavo i strašno”: Život i svijet Bekima Fehmijua

G.S.
Objavljeno novo izdanje autobiografije “Blistavo i strašno”: Život i svijet Bekima Fehmijua

BEOGRAD - Knjiga “Blistavo i strašno” je zanimljiva autobiografija jednog od najvećih glumaca sa ovih prostora Bekima Fehmijua, a od danas, u novom izdanju, dostupna je u knjižarama širom Srbije.

Objavljena u “Laguni” knjiga predstavlja prvi dio njegovih memoara, koji pokrivaju period od djetinjstva do odlaska u Beograd.

- Mnoge događaje iz jedne privatne istorije posmatramo u “drugoj verziji”, međutim, Bekim Fehmiju se kloni bilo kakve političke arbitraže. Vrednost ove knjige jeste pre svega u tonu, u veštom preplitanju privatne istorije jednog Albanca s događajima koji predstavljaju zvaničnu istoriju, a koja, razume se, ima ograničen rok trajanja. Kao u Singerovim pričama i romanima, u kojima čitalac prateći pripovedanje otkriva svet jevrejske zajednice, svejedno da li je u istočnoj Evropi ili Americi, tako i u ovoj Fehmijuovoj knjizi on ima autentičnu sliku jednog sveta koji je srpskom čitaocu, iako sasvim blizu, zapravo veoma daleko - zabilježio je o knjizi pisac Dragan Velikić.

Bekim Fehmiu bio je srpski i jugoslovenski filmski, televizijski i pozorišni glumac albanskog porijekla. Od 1960. bio je redovan član Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Odigrao je više od 40 epizodnih, srednjih i nekoliko glavnih uloga, uključujući i uloge u “Ateljeu 212”.

Imao je priliku da sarađuje sa najvećim filmskim imenima svoga vremena kao što su: Džon Hjuston, Ava Gardner, Irena Papas, Dirk Bogart, Robert Šo, Marta Keler, Timoti Dalton, Frederik Forest, Šarl Aznavur i drugi.

Snimio je biše od pedeset filmova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana