Objavljeno dopunjeno izdanje knjige "Zoran Đinđić"

Tanjug
Objavljeno dopunjeno izdanje knjige "Zoran Đinđić"

BEOGRAD- Novo i dopunjeno izdanje knjige "Zoran Đinđić" istoričara Bojana B. Dimitrijevića objavljeno je danas povodom 20 godina od ubistva premijera Srbije, saopštio je danas izdavač "Arhipelag".

Dimitrijevićeva knjiga, objavljena u "Arhipelagovoj" ediciji "Život i literatura",  predstavlja političku i životnu biografiju Đinđića (1952-2003), koja ga prati od djetinjstva, preko školovanja do političkog delovanja, kaže se u saopštenju.

"Knjiga je pre svega usredsređena na politički rad Đinđića, od ulaska u politiku i osnivanja Demokratske stranke, preko političkih borbi u devedesetim, 5. oktobra 2000, osvajanja vlasti i rada u svojstvu premijera Vlade Srbije, do političkog atentata 12. marta 2003. godine", saopštio je "Arhipelag".

Kako je navedeno, Dimitrijevićeva knjiga nastala je kao plod dugogodišnjih  istraživanja, a pored knjiga, studija i istraživačkih radova, izvori su obimna arhivska i neobjavljena građa, uključujući i Đinđićevu političku i intelektualnu arhivu.

Dimitrijević je naveo da mu je sabrati u okvire korica jedne knjige ono što je dostupno "bio poseban naučni, ali i politički izazov", posebno u vremenu koje je donijelo različita tumačenja i interpretacije pojedinih događaja i ličnosti Đinđićeve epohe.

"Protok vremena i tmurna politička svakodnevica posle ubistva Zorana Đinđića takođe je donela dodatan izazov. Proniknuti u ideje, odgonetnuti tokove i zaokružiti saznanje o čoveku koji je započeo novi vek u razrušenoj, sluđenoj i ojađenoj Srbiji", naveo je Dimitrijević.

Prema njegovim riječima, knjiga "ima nameru da i dalje nudi izbalansiranu sliku o  Đinđiću, da iz pera jednog od saboraca ponovi pojedina tumačenja koja su se u međuvremenu zaboravila ili počela pogrešno da tumače".

"Ukoliko ova knjiga podstakne bolje ili preciznije shvatanje njegove uloge u srpskoj istoriji na razmeđu 20. i 21. veka, u tome će njena svrha biti ispunjena", istakao je Dimitrijević.

Knjiga "Zoran Đinđić" uključuje i svjedočenja Đinđićevih savremenika, prijatelja i saradnika i donosi izbor fotografija iz njegovog života, kao i izbor misli i izjava iz perioda kada je bio premijer Srbije.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Grutuje (@grutuje)

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana