Objavljeni pobjednici konkursa književne manifestacije "Stopama Luke Milovanova Georgijevića"

Srna
Objavljeni pobjednici konkursa književne manifestacije "Stopama Luke Milovanova Georgijevića"

SREBRENICA- Pobjednici književnog konkursa Kulturnog zbora "Stopama Luke Milovanova Georgijevića" su Jelina Đurković za poeziju, Aleksandar Arsenijević za kratku priču, Kaja Pančić Milenković za novinarski tekst i Matija Blagojević za đački literarni rad, saopštilo je Srpsko prosvjetno i kulturno društvo "Prosvjeta" iz Srebrenice.

Predsjednik srebreničke "Prosvjete" Marko Milovanović rekao je Srni da je na konkurs stiglo 280 radova u svim kategorijama, najviše od autora iz Srbije i Republike Srpske, ali i iz Crne Gore, Makedonije i Federacije BiH.

Najviše radova stiglo je na konkurs za poeziju, odnosno pjesničku nagradu "Luka Milovanov Georgijević".

Stručni žiri, kojim je predsjedavao književnik Branislav Zubović, donio je jednoglasnu odluku da nagrada pripadne Jelini Đurković iz Bijeljine za ciklus pjesama.

Osim pjesama Đurkovićeve, u Časopisu za kulturu, književnost i umjetnost "Srebrni vijenac", koji od 2018. godine priređuje srebrenička "Prosvjeta", biće objavljene pjesme još 28 autora, koje su ušle u širi izbor za nagradu.

U kategoriji kratkih priča, prema ocjeni stručnog žirija na čelu sa doktorandom srpskog jezika Dušanom Pejićem, nagrada "Zvonimir Šubić" pripada Aleksandru M. Arsenijeviću iz Beograda za pripovijetku pod nazivom "Otac se vraća u mir".

Priče još sedam autora biće objavljene u "Srebrnom vijencu", jedinom časopisu za kulturu i umjetnost u regiji Birač i srednje Podrinje i sa lijeve i desne strane Drine.

Novinarska nagrada "Boško Milovanović" pripala je Kaji Pančić Milenković iz Pirota za intervju sa Jasminom Grković-Mejdžor, istoričarem jezika, odlučio je žiri kojim je predsjedavao univerzitetski profesor Boban Tomić.

U časopisu će biti objavljeni tekstovi još pet autora.

Nagradu "Živan Jovanović" za najbolji đački literarni rad dobio je Matija Blagojević iz "Prve osnovne škole Srebrenica".

Dodjela nagrada i završni program Prosvjetno-kulturnog zbora "Stopama Luke Milovanova Georgijevića" biće obavljena u petak, 3. novembra, u Narodnoj biblioteci u Srebrenici.

Ovim zborom se nizom kulturnih i naučnih događaja odaje omaž liku i djelu Luke Georgijevića /1784-1828/, akcentologu, filologu i književniku, rođenom u Osatu kod Srebrenice, koji je tokom kratkog života, kao jedan od najvećih intelektualaca svoga doba, iza sebe ostavio osnove savremenog srpskog pisma i pravopisa, koje je Vuk Stefanović Karadžić misionarski usavršio i objavio.

Lukinim književnim tragom hodio je jedan zaboravljeni Srebreničanin, nagrađivani pripovjedač i romanopisac Zvonimir Šubić /1902-1956/, koji stvarajući u kočićevsko-ćorovićevskom duhu spada u znamenite književnike BiH između dva svjetska rata.

Istim stopama su nastavili istaknuti srebrenički profesori, novinari i kulturni radnici Živan Jovanović/1921-1991/ i Boško Milovanović /1951-1996/, koji su život posvetili osnivanju, razvoju i osavremenjavanju obrazovne, kulturne i informativne djelatnosti ovog dijela Podrinja.

Po Georgijeviću, Šubiću i Milovanoviću i Jovanoviću utvrđene su i nagrade, koje se dodjeljuju u okviru ove manifestacije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana