Objavljeni novi nastavci strip-serijala “Sjaj i senka Nemanjića”: Srpska istorija kao ljubav i umjetnost

Branislav Predojević
Objavljeni novi nastavci strip-serijala “Sjaj i senka Nemanjića”: Srpska istorija kao ljubav i umjetnost

BEOGRAD - Izdavačka kuća “Sjaj i senka” nastavila je objavljivanje istorijsko-edukativnog stripa o dinastiji Nemanjić pod nazivom “Sjaj i senka Nemanjića”, izdavanjem treće knjige u serijalu pod nazivom “Dolina jorgovana”.

Riječ je o autorskom projektu scenariste Dragana Tomovića i ilustratora Gorana Milutinovića koji su spojili ljubav prema istoriji i stripu, koji će čitaocima bliže predstaviti domaću istoriju i vladavinu dinastije Nemanjić, duge dva vijeka.

Do sada su objavljena tri albuma “Nemanja”, Carigrad” i pomenuta “Dolina jorgovana”, a Tomović kaže da je ideja nastala u periodu kada se on zaljubio su strip tokom osamdesetih godina prošlog vijeka.

- Odrastao sam uz stripove i njihov sam veliki ljubitelj. Ovo nije nova ideja. U Francuskoj se nacionalna istorija uči kroz stripove. Odlučili smo da na taj način približimo mladima istoriju, koja zna da bude dosta suvoparna ponekada. O Nemanjićima se uči nekoliko lekcija u četvrtom razredu osnovne škole pa kasnije u šestom, što deci može da bude teško - rekao je Tomović.

U stripovima su vjerodostojno prikazani arhitektura, nošnja i oružje toga doba, tako da će ljubitelji devete umjetnosti imati priliku da na lak i zanimljiv način usvoje nova znanja o srpskoj istoriji.

Scenario za strip je istorijski verifikovan i napisan u saradnji sa Univerzitetom u Beogradu, a glavni likovi su ličnosti i događaji koji pripadaju srpskoj srednjovjekovnoj istoriji.

- Nemanjići nisu klasična forma stripa, sa izmišljenim likovima, već se strip isključivo bazira na istinitim događajima. Iza celog projekta je stao Univerzitet u Beogradu i profesor dr Siniša Mišić. Prilagodili smo tekst da bude istorijski tačan, dinamičan i zanimljiv. Radili smo nekoliko godina na stripovima i kroz rad sam shvatio da zapravo slabo poznajem srpsku istoriju, iako sam njen pasionirani ljubitelj. Desilo se da gomilu stvari nisam znao - objašnjava Tomović.

Prva dva broja serijala nose ime “Nemanja” i “Carigrad”, a u narednom periodu čitaoci će moći na mjesečnom nivou da uživaju u novim brojevima. Planirano je da izađe 30 stripova u okviru serijala o Nemanjićima, koji će pratiti 200 godina njihove vladavine, nakon čega će biti obrađivan i period od Maričke bitke do pada Smedereva i dolaska Turaka.

Ideja

Izdavač “Sjaj i senka” osnovan je 2016. godine, a prvobitni cilj i ideja su bili da na osnovu dugogodišnjeg rada na scenariju o dinastiji Nemanjića bude napravljena televizijska serija od 45 epizoda.

- Nakon entuzijazma i truda nismo uspjeli da realizujemo projekat i pored velike želje vrhunskih umetnika u oblasti kinematografije. Država je pomogla drugi projekat, koji je veliki promašaj našeg javnog servisa. Kako pomenuta ideja nije realizovana, rešili smo da isti tekst prilagođen novoj formi bude iskorišten za srpski istorijsko-edukativni strip na kojem se i radi - saopštio je izdavač.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana