Objavljene knjige “Rečnik pop ikona” i “Rečnik junaka pop kulture”

Branislav Predojević
Objavljene knjige “Rečnik pop ikona” i “Rečnik junaka pop kulture”

BEOGRAD - “Rečnik pop ikona” i “Rečnik junaka pop kulture” nazivi su knjiga pisca, publiciste i muzičara Vladimira Đurića Đure, koje su objavljene u izdanju “Službenog glasnika”.

kone pop kulture od početka 20. vijeka do danas inspirišu generacije stvaralaca i daju im duhovnu snagu za bolje kreacije. U prvoj knjizi sabrani su umjetnici iz različitih dijelova svijeta, premda ih najviše ima sa anglosaksonskog područja. Američka pop kultura, zahvaljujući Holivudu, s jedne, i moćnim medijima, s druge strane, napravila je mit od mnogih zvijezda i njihovih stvaralaca.

Od Merilin Monro, preko Džejmsa Dina, do Breda Pita holivudski glumci su postajali mitske ličnosti, a njihovi likovi prave-pravcate ikone. Popularna kultura stvorila je nekoliko značajnih imena i na našim prostorima, kakva su Emir Kusturica, Goran Bregović i Zdravko Čolić. Uzbudljive biografije slavnih ličnosti mogu istovremeno i da pouče i da zabave. Autor se potrudio da pronađe i poneku skrivenu tajnu iz njihovih originalnih života, ali napominje da bi teško realizovao ovu knjigu bez podrške izdavača.

- Dugujem zahvalnost “Službenom glasniku” na prepoznavanju značaja koji ove knjige imaju za sve ljubitelje pop kulture i što su posvećeni izdavanju naslova koji potencijalno neće doživeti komercijalni bum i što već decenijama drže standard izdavanja samo kvalitetnih publikacija - rekao je Đurić.

Junaci popularnih filmova, knjiga, stripova, video-igara, na početku novog milenijuma oblikuju našu novonastalu stvarnost. Tehnosvijet je mnoge od takvih junaka prepoznao kao svoje pionire, a većina njih su samo prosto sjajni heroji pop kulture. Dominiraju junaci američke pop tradicije, upravo zbog moćne produkcije industrije snova zvane Holivud. Mnogi junaci su prvo bili popularni u svijetu filma, a kasnije su televizije, televizijske serije i video-igre preuzele primat. Od Mikija Mausa do Bastera Drugarčine, od Akire do Lare Kroft, ređaju se zanimljivi pop heroji. U drugoj knjizi autor se potrudio da prema sopstvenom ukusu prilagodi karaktere izmišljenih junaka širokoj publici, a uz uzbudljive priče o junacima popularne kulture, tu su i biografije njihovih kreatora.

Autor

Vladimir Đurić Đura je prozni pisac i pjesnik, pjevač, kompozitor, novinar, kolumnista, bloger, voditelj, dramaturg, scenarista, glumac, reditelj, predavač, mislilac, mistik, kreativni urednik, marketinški stručnjak i stvaralac reklama, medijski i PR konsultant.

Objavio je novele “Hvalisavi roman i Super”, roman “London”, zbirku kratke proze “Đurine smešne priče”, kao i zbirke poezije “Beogradske maštarije” i “Izabrane pesme”. Takođe je, između ostalog, autor studija “Mitologije tehnosveta”, “Glamur i ezoterija”, “Katalog modernog sveta” i “Okultura”, kao i “Rečnik bizarne geografije” i “Vodič kroz novi talas”. Osnivač je popularnih pop grupa “Heroji” i “Đura i mornari”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana