Objavljena zbirka „Vatra i ništa“ Branka Miljkovića

Tanjug
Foto: Agencija

BEOGRAD - Knjiga u kojoj su objedinjene izabrane pjesme velikog Branka Miljkovića, nazvana „Vatra i ništa“, objavljena je u izdanju beogradske „Lagune“.

Pred čitaocima su pažljivo birane pjesme iz riznice jednog od naših najpoznatijih i najboljih pjesnika svih vremena, koje je priredio urednik Zoran Penevski, prenose „Večernje novosti“. Između korica novog izdanja nalazi se po nekoliko pjesama iz svih Miljkovićevih zbirki „Uzalud je budim“ (1957), „Smrću protiv smrti“ (1959), „Poreklo nade“ (1960), „Vatra i ništa“ (1960) i „Krv koja svetli“ (1961), ali i one iz bogatog opusa koje su objavljene poslije smrti čuvenog princa poezije.

"Vrlo malo pesama nije ušlo u našu zbirku. Redosled pesama ide hronološki, kao što su prvobitno izlazile i bile štampane.

Jedino nismo ubacili Miljkovićeve pesme posvećene revoluciji i to ne iz političkih razloga, već se nisu tematski uklapale u koncept zbirke. Knjigu simbolično završavamo sa njegovim esejem o hermetičkoj pesmi - rekao je Penevski za „Večernje novosti“ i dodao da su zbirku imenovali jednom od najpoznatijih Miljkovićevih pjesama da bi bila prepoznatljiva široj čitalačkoj publici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana