Objavljena peta zbirka priča Roberta E. Hauarda “I rodiće se veštica”: Kraj sage o Konanu Simerijancu

Branislav Predojević
Objavljena peta zbirka priča Roberta E. Hauarda “I rodiće se veštica”: Kraj sage o Konanu Simerijancu

BEOGRAD - Poduhvat kojim su domaćim čitaocima predstavljene priče i roman o Konanu Simerijancu završen je objavom posljednje, pete zbirke “I rodiće se veštica” pisca Roberta E. Hauarda, a u prevodu Gorana Skrobonje.

Ovaj poduhvat objave priča o jednom od najpopularnijih heroja palp literature započet je 2019. godine, a djela su objavljena u izdavačkoj kući “Stahor”.

Hauardove priče, koje obiluju živopisnim avanturama prepunim akcije, smatraju se kamenom temeljcem podžanra mača i magije. Zbirka “I rodiće se vještica” naslovljena je prema istoimenoj priči iz 1934. godine, koja se smatra jednom od Hauardovih najpoznatijih i najomiljenijih novela iz serijala o Konanu.

Posljednja “Strahorova” knjiga sa avanturama najčuvenijeg varvarina Hiborijanskog doba donosi njegovu očajničku borbu da preživi najezdu divljih Pikta na nemirnoj granici Akvilonije (“Preko Crne rijeke”), događaje koji su doveli do toga da od kapetana dvorske garde postane žrtva mučenja i potom, osvetnički zapovjednik nomadske pustinjske horde (“I rodiće se vještica”), susret sa magom vaskrslim iz ponora Praznine na tajanstvenom ostrvu Vilajetskog mora (“Nečastivi od gvožđa”) i epski sukob sa moćnim Crnim prorocima u visokim gudurama Himelijskih planina (“Ljudi Crnog kruga”).

Predgovor izdanju napisao je Goran Skrobonja, pisac i prevodilac fantastike i iskreni poklonik Hauardove proze, koji je i inicirao navedeni poduhvat objavljivanja zbirki priča i romana o Konanu Simerijancu. Govoreći o Hauardovim pričama kao o djelima koja svojim arhetipskim svojstvima zrače vječnom privlačnošću, ponudio je odgovor na pitanje odakle osjećaj neobične svježine tih rukopisa.

- Hauardova proza je proizvod njegovog doba, perioda od kraja dvadesetih i početka tridesetih godina prošlog veka, neopterećena političkom korektnošću i vouk sentimentima koji danas, čini mi se, i pisce i urednike, prevodioce i izdavače, nagone na svojevrsnu autocenzuru. Po nedostatku današnjih obzira prema osetljivim (premda često licemernim) gledištima milenijalaca, Hauard je bliži piscima prethodnih generacija, od Tvena i Stivensona, do Velsa ili Barouza. Zato nam danas priče o Konanu izgledaju neobično sveže, one su ispripovedane jednostavnim jezikom, ispunjene živopisnim opisima i razgaljujućim nedostatkom obzira, tako da nam pored uzbuđenja i zanimljivih zapleta donose i dašak ranijeg, slobodnijeg doba - napisao je Skrobonja.

Pored ovih klasičnih priča, u knjizi je po prvi put na srpskom jeziku štampan i Hauardov esej “Hiborijansko doba” koji daje istorijski okvir i geografski i demografski pogled na svijet u kojem je varvarin sa brda Simerije uspeo, snagom svojih mišića i čelika, da zavlada najmoćnijim carstvom te zaboravljene epohe.

Sve zastupljene priče krase ilustracije Dražena Kovačevića i Aleksandra Tešića, a knjiga sadrži 314 strana.

Autor

Robert Irvin Hauard bio je američki pisac palp literature različite žanrovske orijentacije. Napisao je preko tri stotine proznih ostvarenja i sedamsto pjesama, a najpoznatiji je po serijalu priča o Konanu Simerijancu, koje su izlazile u palp magazinu “Čudne priče” tokom velike ekonomske krize. Lik Konana postao je književna ikona pop­ kulture čiji značaj i uticaj mogu da se porede samo sa onima koje su izvršili junaci poput Tarzana, grofa Drakule, Šerloka Holmsa i Džejmsa Bonda. Značajan trag na pop kulturu ostavio je i Hauardov najkompleksniji lik, Solomon Kejn, mračni puritanac iz 16. vijeka i hladnokrvni borac protiv kosmičkog zla. Hauard je tragično okončao život, kada je u tridesetoj godini izvršio samoubistvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana