Objavljena monografija "Svi poglavari srpske crkve 1219-2021"

Srna
Objavljena monografija "Svi poglavari srpske crkve 1219-2021"

BEOGRAD- Iz štampe je izašla monografija "Svi poglavari Srpske crkve 1219-2021" protojereja Jovana Plamenca, sa uvodnim tekstom Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija, saopšteno je danas iz Srpske pravoslavne crkve /SPC/.

Od Svetog Save u 13. vijeku do danas, na prijestolju poglavara Srpske pravoslavne crkve bilo je 11 arhiepiskopa i 53 patrijarha, koji su stolovali u Žiči, Pećkoj patrijaršiji, Sremskim Karlovcima i Beogradu.

Monografija sadrži njihove kratke životopise, gotovo enciklopedijski, ali dovoljno da se nazre sa kakvim su se sve iskušenjima suočavali i kakva bremena nosili, kao i vrhunske fotografije, prvoklasne ilustracije i originalna dizajnersko-vizuelna rješenja, navodi se u saopštenju.

U tekstu, na prvim stranicama ovog kapitalnog izdanja, patrijarh srpski Porfirije poručio je čitaocima, ljubiteljima srpske svetosavske crkve i srpskog pravoslavnog naroda da, kada pročitaju priče o životu nekog od poglavara Srpske crkve, mislima prođu njihovim putevima, od Svetog Save do ostalih prvojerarha.

"Zagledajmo se u život obnovitelja Patrijaršije Makarija Sokolovića, ali i velikog patrijarha Arsenija Trećeg Čarnojevića, koji je duhovno vodio i preporodio naš rod u krajevima preko Save i Dunava", naveo je patrijarh Porfirije.

Čitaoci će, dodao je, na stranicama ove monografije sresti i dragi lik patrijarha Dimitrija Pavlovića, ujedinitelja Crkve poslije Velikog rata, a kasnije i poglavare od Gavrila Dožića do Germana Đorića koji su dostojanstveno i hrabro nosili iskušenja, čuvali i sačuvali dušu naroda od bezbožništva koje je vladalo.

Patrijarh Porfirije je istakao da su na posljednjim stranicama monografije likovi patrijaraha Pavla i Irineja, koji u njemu bude "najtoplija sinovska osjećanja".

"Stranice ove knjige i divne ilustracije koje je krase, postaće duhovna lađa, koja kroz uzburkano more naše crkvene i narodne istorije, ukazuje da okolnosti i iskušenja, u kojima živimo i koja smo dužni da savladamo, nisu nepremostiva ukoliko se ugledamo na vjeru u Hrista vaskrslog, u snagu i ljubav koju su prema svojoj Crkvi, narodu imali naši prethodnici", naveo je patrijarh.

Patrijarh se prisjetio studentskih dana, kada je ferije provodio u nekom od manastira da bi uz bogosluženje spremao ispite i učio, ali da je u Peći "mnogo manje u rukama držao knjigu", jer je i svjesno i intuitivno osjećao da je na mjestu na kome se stvarala istorija srpske crkve i naroda i da su tu "na mermernom prestolu Svetog Save sjedili arhiepiskopi srpski i patrijarsi i predsjedavali saborima“.

Glavni urednik monografije "Svi poglavari Srpske crkve 1219-2021" Mišo Vujović rekao je da je ovo jedan od upečatljivih načina da se ukratko izloži ukupna istorija naroda srpskog, kroz život njegovih patrijaraha.

"Predvodili su Srpsku crkvu i pre no što se ona tako zvala. Bili njeni i narodni predstojatelji i u zlatnim dobima, i u smutnim vremenima, i u ponorima istorije. Tamo gde je to oduvek i zauvek najvažnije zastupali su rod svoj i svečovečanstvo, molitveno i pastirski, upraviteljski i sveštenoslužiteljski", rekao je Vujović.

I kad su Srbi gubili državu i slobodu, bivali raskomadani u vilajetima tuđih carstava, po mitri i žezlu ovih pastira mogli su se ravnati, imali su se, rekao je Vujović, za šta pridržati, da ih tama ne proguta, da ih vjetrovi ne razviju.

U knjizi, u izdanju "Princip presa", između ostalih, su korišćene fotografije Muzeja i Arhiva SPC, Crkve, te arhiva Mitropolije crnogorsko-primorske, manastira Visoki Dečani i Nacionalne revije Srbija

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana