Objavljena monografija “Lobačev: Čardak i na nebu i na zemlji”: Kapitalno književno djelo o velikanu srpskog stripa

Branislav Predojević
Foto: Agencije

BEOGRAD - Protekle sedmice u okviru pančevačkog festivala “Fridom” počela je serija kulturnih događaja posvećenih slavnom strip autoru Đorđu Lobačevu (1909-2002) i ulozi srpskog i ruskog stripa u evropskoj kulturi.

Ovaj kulturni program, posvećen jednom od ključnih autora ruske i srpske strip scene, kao povod ima objavljivanje decenijama iščekivane monografije “Lobačev: Čardak i na nebu i na zemlji”, autora Zdravka Zupana (1950-2015), u izdanju beogradskih kuća “Modesti stripovi” i “Makondo”, kao i sabranih djela Lobačeva koja već četiri godine izlaze u izdanju “Makonda”. Zupanova monografija jedna je od temeljnih knjiga srpske popularne kulture i bavi se likom i djelom autora, koji je stvarao duže od 80 godina i ostavio neizbrisivi trag u našoj umjetnosti i kulturi prije i poslije Drugog svjetskog rata.

- Za mene je ova monografija i velika čast i ogromna radost. Radost, jer je to dokaz da moj život i trud nisu prošli uzalud. Čast, jer je ona izišla u Beogradu, gradu koji mi je najdraži na svetu, a koji sam morao da napustim, ne svojom voljom, onih mučnih i mutnih posleratnih četrdesetih godina. Iako po rođenju Rus, i pored prohujalih decenija, i dan-danas se osećam Beograđaninom. I ova monografija je izvanredan dokaz da me ova zemlja, ovaj čudesan grad na ušću Save u Dunav smatraju kao svog - rekao je Lobačev pred svoju smrt povodom pripreme ove monografije.

Materijale o njegovom stvaralaštvu za ovu monografiju prikupljao je Zdravko Zupan preko 30 godina, sve do prerane smrti 2015. godine. Osim Zupanovih i Lobačevljevih, u knjizi se nalaze i tekstovi Žike Bogdanovića, Srećka Jovanovića, Slobodana Lukića, Vase Pavkovića, Zorana Đukanovića, Saše Rakezića, kao i izdavača Živojina Tamburića i Kristijana Relića.

Pokojni Zupan je pisao da je za njega Lobačev uzor u svakom pogledu.

- Roditi se kao sin carskog vicekonzula, rano ostati bez roditelja, nekoliko puta bez domovine, otpočeti više puta u životu sa dva kofera u ruci, a pritom zadržati vedrinu duha, optimizam i veru u bolje sutra, to ukratko znači biti Đorđe Lobačev. Pre par godina sedeo sam u jednoj beogradskoj bašti sa dizajnerom Draganom Miškovićem, koji je pripremao nekoliko kraćih televizijskih emisija o stripu. Pod utiskom upravo pročitane čika Đorđeve autobiografske knjige “Kad se Volga ulivala u Savu”, u jednom trenutku je, otprilike ovako, rekao: “Ako u životu postavljamo sebi uzore, onda to ne bi trebalo da budu veliki ljudi ili poznate istorijske ličnosti, onda to treba da bude neko kao što je Đorđe Lobačev” - napisao je Zupan.

Zoran Stefanović, koji je godinama sarađivao sa Zupanom, priredio je i pripremio konačne materijale, sa dodatnim istraživanjima, u saradnji sa Irinom Antanasijević i drugim istraživačima. Monografija sadrži probrane stripove kao uzorke žanrova kojima se Lobačev najviše bavio, izabrane knjižne, novinske i stripske ilustracije, karikature, kaligrafije, slobodne ilustracije i memorabilijske materijale. Knjiga i detaljna stripografija, bibliografija ilustrovanih knjiga i bibliografija tekstova o Lobačevu pomoći će dalja istraživanja o ovom umjetniku.

Sabrana djela

Paralelno je izašlo još jedno važno izdanje: treći tom sabranih djela Đorđa Lobačeva pod naslovom “Baš Čelik i Biberče”  (1938-1943), gdje su objavljeni najslavniji radovi ovog srpsko-ruskog umjetnika. Izdanje je obogaćeno predgovorom Žike Bogdanovića “Đorđe Lobačev ili Detinjstvo ponovo pronađeno”. Popratni tekstovi osvjetljavaju fenomene rada ovog velikana. Prije svega objašnjeno je kako je drevna indoevropska, slovenska i srpska vjera Lobačevljevom ingenioznošću sačuvana u obliku moderne popularne kulture američkog tipa i kako su ovi stripovi krajem 1930-ih uveli srpski folklor kao važan žanr vizuelne literature u svjetsku pop kulturu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana