Objavljena monografija “Arhetip - Umetnost Petra Meseldžije”

 Branislav Predojević
Objavljena monografija “Arhetip - Umetnost Petra Meseldžije”

BEOGRAD - Izdavačka kuća “Sistem komiks” objavila je luksuznu monografiju “Arhetip - Umetnost Petra Meseldžije”, kolekciju radova proslavljenog srpskog ilustratora i slikara Petra Meseldžije.

Knjiga obuhvata radove nastale tokom posljednjih 30-40 godina Petrovog rada u inostranstvu, sa akcentom na teme posvećene fantastici, posebno Tolkinovim književnim radovima i srpskoj epskoj mitologiji. Knjiga ima 168 strana u koloru u tvrdom povezu uz predgovor Džona Fleksesa i pogovor Dragana Bibina.

Sam autor pripada onoj vrsti umjetnika koja širinom duha i beskompromisnim standardima motiviše razvoj stvaralaštva čitavih generacija. Iako je napustio Srbiju početkom devedesetih godina prošlog vijeka, svojim umjetničkim prodorima širom svijeta nastavio je da inspiriše brojne domaće ilustratore.

Bibin piše u pogovoru da je Petrov rad spona naše tradicije i zapadne popularne kulture.

- Petrov specifičan doprinos ogleda se u tome što nije napustio vrijednosti naše tradicije, pa je njegov umjetnički opus spona između nacionalnog duha i zapadne popularne kulture. On je uspio da u svojim slikama inkorporira širok raspon uticaja, od Paje Jovanovića, Uroša Predića, Frenka Frazete do Alana Lija, ali i mnogih drugih - napisao je Bibin.

Petar Meseldžija je umjetničku karijeru  započeo 1981. godine stripom “Krampi” u “Stripoteci”, potom je uslijedila serija kratkih stripova i rad na “Tarzanu” nakon čega je diplomirao slikarstvo. Još na akademiji ilustrovao je svoju prvu knjigu “Peter Enkorak”, koju je napisao čuveni Teri Džons. Tokom 1991. se preselio u Holandiju, gdje je napustio strip i posvetio se ilustraciji i slikanju. Radio je postere i ilustrovao brojne knjige poput djela: “Kralj Artur i vitezovi okruglog stola”, “Srpske narodne bajke”, “Prognana bića - Srpska mitologija”.

Njegove solo knjige su “Legenda o Baš Čeliku”, “Knjiga o divovima” i “Princ Marko i zmaj (“Marko Kraljević i zmaj”), te dvije knjige o njegovim stripovima “Tarzan” i “Esmeralda i druge priče” uz brojne slike na temu fantastike i mitologije.

Radovi

Prvu samostalnu izložbu slika Meseldžija je održao 1998. godine u Amsterdamu uz snažan odjek kod kritike i publike. Takođe je učestvovao na mnogim grupnim izložbama u Holandiji, SAD i Srbiji. Njegovi originalni radovi nalaze se u privatnim kolekcijama u Srbiji, SAD, Holandiji, Velikoj Britaniji, Belgiji, Njemačkoj, Francuskoj, Kanadi, Italiji, Švedskoj, Australiji i Hongkongu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana