Objavljena knjiga "Srpske zemlje pre Nemanjića"

Srna
Objavljena knjiga "Srpske zemlje pre Nemanjića"

BEOGRAD - U Srbiji je objavljena knjiga "Srpske zemlje pre Nemanjića" Marka Aleksića, koja predstavlja sveobuhvatnu i živopisnu naučnu priču o počecima srpske istorije i vremenu prije Nemanjića.

Ova knjiga, koju je objavila beogradska "Laguna", predstavlja jedinstven izvor znanja o vremenu koje prethodi slavi Nemanjića i uspostavlja nov pristup u traganju za otkrićima iz 13 vijekova duge istorije Srba.

"Knjiga se bavi najzamagljenijim i najmanje poznatim razdobljem istorije Srba. To je sam početak srednjeg veka, doba kada se antički svet konačno srušio, a obrisi Evrope kakvu danas poznajemo tek su počeli da se pomaljaju", rekao je autor Marko Aleksić.

On je naveo da je to doba kada su Vikinzi tek počinjali prve pohode, Karlo Veliki osvajao i ujedinjavao narode na Zapadu pod svojom vlašću, ali i doba kada su Sloveni gospodarili velikim dijelom kontinenta, a među prvima Srbi, čije se ime javlja u istorijskim izvorima, saopšteno je iz "Lagune".

Knjiga, kaže njen autor, predstavlja naučni odgovor na pitanja o ovoj epohi koji je dugo nedostajao, uz korišćenje svih relevantnih pisanih izvora, kao i najnovijih arheoloških otkrića.

Ona se bavi najstarijim poznatim srpskim vladarima, od kneza Dervana, do Višeslava, Vlastimira, Mutimira i drugih, koji su vladali od sedmog do 10. vijeka.

Aleksić je rekao da njegova knjiga donosi najnovija otkrića koja značajno mijenjaju dosadašnju sliku o ovom razdoblju i uloge Srba u njemu, kao što su najstarija središta srpske kneževine, palate i crkve koje predstavljaju najstarije poznate takve građevine u slovenskom svijetu.

Knjiga, dodao je on, sadrži podatke o drugim izuzetnim nalazima iz 8. vijeka kao što su krstionica kneza Višeslava, raskošni pozlaćeni predmeti vrhunske umjetničke vrijednosti svoje epohe, koji predstavljaju najluksuznije nalaze među Slovenima tog doba.

Knjiga donosi i podatke o brojnim lokalitetima, ruševinama utvrđenja i posebno crkava koji pokazuju da su Srbi prihvatili hrišćanstvo mnogo ranije nego što se do sada vjerovalo, odnosno da su oni bili prvi slovenski narod koji je to učinio.

"Tu su i intrigantni nalazi starogermanskih slova, runa, na prostoru najstarijih srpskih zemalja", kaže autor.

Izdanje je obogaćeno istorijskim kartama i ilustracijama značajnih arheoloških nalaza, građevina, utvrđenja i naselja najstarije srpske države.

Knjiga će se naći u prodaji od petka, 24. aprila, u knjižarama "Delfi", Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana