Objavljena knjiga “Prokletstvo balkanske krčme” Radoslava Savića: Obični čovjek u ratnoj tmini

M. Z.
Objavljena knjiga “Prokletstvo balkanske krčme” Radoslava Savića: Obični čovjek u ratnoj tmini

BANjALUKA - Ugledni sportski radnik iz Banjaluke Radoslav Rade Savić svom izdavačkom opusu dodao je još jednu knjigu - “Prokletstvo balkanske krčme”, koja je nedavno objavljena.

Nekadašnji predsjednik Košarkaškog saveza Jugoslavije i KK Bosna, koji je veći dio života proveo u Sarajevu, opisao je početak ratnih dešavanja u najvećem gradu BiH početkom devedesetih godina prošlog vijeka dok je još bio stanovnik ovog mjesta.

Ovom publikacijom želio je da u zaborav ne padne bar dio ružnih dešavanja i iz prve ruke prenese dio gorkih iskustava koje je i sam proživio.

- U ovoj knjizi sabran je jedan broj zapisa i zabilješki iz prvih ratnih godina u Sarajevu. Centralna tema je rat, ali ne na način kako to obično pišu hroničari ili istoričari koji navode da se tog i tog dana dogodilo to i to. Nego sam pokušao da kroz skice, note i slike predstavim određene događaje. Pokušavao sam da uđem u kožu običnog čovjeka koji se sukobljava sa tragičnim događajima, a oni su toliko tragični da se u njegovom životu smrači nebo i zemlja. Onda se taj obični čovjek kreće u toj tmini čekajući izlaz kojeg ne može sam naći, a svjetla nema niotkuda - rekao je Savić.

U zasebnim publikacijama objavio je knjige “Ramići, zapis o selu i njegovim ljudima”, “Sport u Srpskoj”, “Rapsodija plavih košarkaša”, “Poezija Ive Andrića”, “Durale” i “Zemlja je uzdisala”.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana