Objavljena knjiga poezije i proze nastale u bihaćkom zatvoru 1915. godine

Srna
Foto: Srna

PRIJEDOR- Knjiga poezije i proze nastale u bihaćkom zatvoru "Kula" 1915. godine pod nazivom "Almanah tajnog đačkog društva iz Tuzle" objavljena je u Prijedoru, saopšteno je danas iz Muzeja Kozare.

Almanah predstavlja dragocjen izvor za proučavanje stvaralaštva kasnije nazvane mladobosanske generacije i dokaz je da i u najtežim danima, omladina koja je težila promjenama, uprkos svemu, ima pozitivan i napredan pristup, ne odričući se stvaralaštva ni tada", navodi se u saopštenju.

Srpska omladinu iz BiH za vrijeme austrougraske vladavine i tuzlanska grupa đaka predstavlja, kako su naveli, važan dio opšteg omladinskog pokreta.

"Konstantan je rad na sebi pripadnika ovog tajnog đačkog društva. Stvaranje u zatvoru pratimo još iz banjalučkog perioda, da bi se nastavilo i u Bihaću 1915. godine. Tu se rodio Almanah koji je izrađen u Kuli i prepisan u nekoliko primjeraka", navodi se u saopštenju.

Knjiga je objavljena u izdanju Arhiva Republike Srpske, Muzeja Kozare i Udruženja arhivskih radnika Republike Srpske.

Priredili su je istoričari Vedrana Adamović i Borivoje Milošević, a recenzije potpisali Đorđe Mikić, Zoran Pejašinović i Vladan Vukliš.

Urednici su Stevan Hakman i Teodor Ilić, dok je na prvoj strani "Almanaha“ napisano: "pisao, povezao i naslovnu stranu uradio Sreten Stojanović".

U saopštenju se navodi da jedan primjerak Mladen Stojanović šalje roditeljima uz napomenu "pripazite dobro na Almanah što sam vam poslao. On je čisto naš literarni plod. Sve su ovo naši originalni radovi".

U njemu su pjesnička ostvarenja braće Stojanović, iako Mladena, uz Branka Juzbašića već tada izdvajaju kao nekog ko upada u oči "brojem publikovanih radova i zanimljivošću svoje literarne ličnosti".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana