Bijeljina: Objavljena knjiga "Neoplakani" Nenada Cvjetkovića

GS
Bijeljina: Objavljena knjiga "Neoplakani" Nenada Cvjetkovića

BIJELjINA- Knjigu "Neoplakani" autora Nenada Cvjetkovića o učešću Srba sa područja, Ozrena, Vozuće i Gostovića u Prvom svjetskom ratu objavila je izdavačka kuća "Narodna prosveta" iz Beograda.

Ova knjiga na 248 strana, sa 138 fotografija, predstavlja dokumentarno štivo o učešću i pogibiji oko hiljadu ljudi sa ovih područja na ruskom i italijanskom frontu. 

Za pisanje knjuge autor je koristio originalnu arhivu austrijske nacionalne biblioteke i mnogobrojne zapise sa terena. 

Odštampana je zahvaljujući dobrovoljnim prilozima autorovih prijatelja iz zavičaja koji nakon progona sa ognjišta u proteklom građanskom ratu žive širom svijeta. Sav prihod od prodaje knjige ide u fond za obnovu srednjovjekovnog manastira Udrim u Gostoviću i manstirskog konaka kod manastira Vozućica u opštini Zavidovići. 

Recenzent Davor Vidaković istakao je da je Prvi svjetski rat tematika koja zaslužuje detaljna istraživanja i ulazak u svjetske arhive da bi se što više "razbistrila ta zamagljena slika stradanja Srba, posebno sa područja Ozrena, Vozuće i Gostovića, čim se niko do sada nije ozbiljnije bavio". 

Novinar i publicista Nenad Cvjetković rođen je u Vozući 1960. godine, a živi u SAD. 

Napisao je nekoliko knjiga o zavičaju "Energetika u Krivaji", "Vozuća, zapis o zavičaju", "Pod zastavom džihada", "Vozovi Vozuće", "Bitka za Vozuću 1992-1995", te "Cvjetkovići od Vozuće". 

Cvjetković je napisao tekstove, finansirao i publikovao guslarske kasete i DVD o stradanju i počinjenom genocidu nad srpskim narodom na području parohije hrške i vozućke u Drugom svjetskom ratu "Vozuća će slavu sačuvati", te građanskom ratu 1992-95. godine "Odbrana i stradanje Vozuće". 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana