Objavljena knjiga Jovana Delića “Sažeta poetika sažimanja”: Novo ispitivanje Kišove proze

Milanka Mitrić/agencije
Objavljena knjiga Jovana Delića “Sažeta poetika sažimanja”: Novo ispitivanje Kišove proze

BANjALUKA - Danilo Kiš jedan je od pisaca čijim djelima se iznova i iznova vraćamo, tražeći u njima nešto novo, ili ponovo drugačije, tumačeći ranije pročitano.

Osim čitalaca i ljubitelja Kišovog pisanja, njegovim djelima iznova se vraćaju i oni koji proučavaju književnost i koji pokušavaju da dokuče malo više, te iz toga i danas niču novi spisi, studije, pogledi i druga djela. Među najnovijim je knjiga Jovana Delića “Sažeta poetika sažimanja”, istraživačka studija posvećena Kišu. Delić je ranije objavio i izdanja “Književni pogledi Danila Kiša, ka poetici Kišove proze” (1995) i “Kroz prozu Danila Kiša, ka poetici Kišove proze 2” (1997), a najnovije djelo je studija o tendencijama i dominantama u Kišovoj prozi.

- Delićeva knjiga sažeto i pregledno govori o najvažnijim poetičkim pitanjima i temama u književnosti Danila Kiša. Tragajući za Kišovom poetikom, Delić je napisao studiju o tendencijama i dominantama u Kišovoj prozi - zabilježio je izdavač djela “Arhipelag” koji je nedavno objavio pomenutu knjigu.

Kako navode, ispitujući Kišov opus, počevši od “Mansarde” i “Psalma 44”, preko “porodičnog ciklusa” (“Peščanik”, “Bašta, pepeo” i “Rani jadi”), do “Grobnice za Borisa Davidoviča”, “Enciklopedije mrtvih” i “Laute i ožiljaka”, poetičke spise, razgovore i poeziju, Delić je izdvojio nekoliko tematskih tendencija, poetičkih dominanti i dominantnih postupaka prisutnih u Kišovoj književnosti.

- Tematske tendencije koje Jovan Delić smatra ključnim u Kišovoj književnosti jesu: fuga smrti, porodični krug, književnost kao književna tema i voz i vozni red. Dominantni postupci u književnosti Danila Kiša, prema Deliću, jesu: istoričnost, citatnost, dijalog s mitom, dokumentaristički pristup, intermedijalnost, ironični lirizam, ciklizacija, žanrovska hibridnost, ideja kontraknjige, fragmentarnost i enciklopedizam. O svakoj od ovih izrazitih tendencija i dominantnih postupaka Delić je napisao poseban istraživački tekst koji ispituje njihovu pojavu i ulogu u pojedinačnim Kišovim knjigama i u kontekstu Kišove ukupne poetike - navodi izdavač o ovoj publikaciji.

Delić se u knjizi bavi i tendencijama u izboru i oblikovanju likova u Kišovoj prozi, te, kako izdavač navodi, nudi podsticajan pogled na osnovna pitanja Kišove proze i poetike.

O autoru

Jovan Delić je profesor i dopisni član Srpske akademije nauka i umetnosti, u odjeljenju jezika i književnosti i glavni urednik Zbornika Matice srpske za književnost i jezik. Među nekoliko stotina publikacija koje je objavio izdvojene su “Kritičarevi paradoksi” (1980), “Srpski nadrealizam i roman” (1980), “Tradicija i Vuk Stef. Karadžić” (1990), “Hazarska prizma, tumačenje proze Milorada Pavića” (1991), “Ivan V. Lalić i njemačka lirika” (2011).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana