Objavljena imena pobjednika konkursa "Luka Milovanov Georgijević"

Srna
Objavljena imena pobjednika konkursa "Luka Milovanov Georgijević"

SREBRENICA - Srpsko prosvjetno i kulturno društvo "Prosvjeta" iz Srebrenice danas je objavilo imena autora nagrađenih pjesničkih i proznih književnih radova, novinarskih tekstova i đačkih literanih sastava pristiglih na konkurs raspisan u okviru Četvrtog kulturno-prosvjetnog zbora "Luka Milovanov Georgijević".

Na konkurs je stiglo ukupno 240 prijava sa 400 radova iz raznih dijelova bivših jugoslovenskih prostora, autora koji pišu ćirilicom na srpskom jeziku.

Stručni žiri za dodjelu nagrade "Luka Milovanov Georgijević" za poeziju, za šta je pristiglo najviše radova, odlučio je da prvu nagradu dodijeli Jasni Milenović iz Sremske Kamenice za ciklus pjesama pod nazivom "Usud".

Pohvale žirija izražene su za pjesme "Čudo" Vladimira Pavlovića i "Decembar" Vesne Radović iz Beograda, te "Gernika" Boška Lomovića iz Gornjeg Milanovca.

Odabrano je ukupno 28 pjesama za objavljivanje u "Prosvjetinom" časopisu "Srebrni vijenac".

Prvu nagradu "Zvonimir Šubić" za kratku priču u okviru ovog konkursa, po ocjeni žirija, dobila je Jelena Kalajdžija iz Bijeljine za priču "Pokušaj ribolova", a pohvaljene su i tri priče Vlastimira Stanisavljevića Šarkamenca iz Beograda, te odabrano ukupno šest priča za objavljivanje u "Srebrnom vijencu".

Prva nagrada "Boško Milovanović" za novinarski tekst, prema izboru žirija između 30 pristiglih radova, biće dodijeljena Aleksi Đukanoviću iz Beograda za tekst "Četrdeset pet Golužinih godina". Druga nagrada pripada Nenadu Simiću iz Dervente za tekst "Mjesto iz kojeg su Srbi otišli u smrt vaskrsava nakon 80 godina", a treća Miri Pejiću iz Srebrenice za tekst "Istina i rodoljublje nemaju cijenu". Još dva teksta su pohvaljena i biće objavljena u "Prosvjetinom" časopisu, kao i literarni rad Matije Blagojevića, učenika "Prve osnovne škole" Srebrenica koji je dobitnik nagrade "Živan Jovanović" u đačkoj konkurenciji.

Uz zahvalnost svim učesnicima konkursa iz "Prosvjete" ističu da je bio iznenađujuće dobar odziv autora na konkurs i da je kvalitet pristiglih radova bio visok.

Prosvjetno-kulturni zbor "Stopama Luke Milovanova Georgijevića" biće održan tokom novembra, a program će biti naknadno objavljen.

Nazivi nagrada za pjesničke, prozne, novinarske i literarne radove nose imena značajnih književnih stvaralaca, kulturnih, prosvjetnih i radnika iz oblasti informisanja, koji su rođeni na području opštine Srebrenica i dali su izuzetan doprinos u oblastima kojima su se bavili. Kao znak sjećanja i zahvalnosti nagrade iz ovih oblasti nose njihova imena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana