Objavljena antologija "Dum-Dum" Pavla Zelića: Rekapitulacija karijere u kratkoj proznoj formi

B. P.
Objavljena antologija "Dum-Dum" Pavla Zelića: Rekapitulacija karijere u kratkoj proznoj formi

BEOGRAD - U izdanju "Lagune" upravo je objavljena zbirka priča "Dum-Dum" talentovanog beogradskog pisca fantastike Pavla Zelića, a ova knjiga pred čitaoce stiže u godini u kojoj autor obilježava dvije decenije profesionalnog pisanja i sadrži presjek njegovog dosadašnjeg proznog stvaralaštva kada je riječ o kratkoj formi, na 232 strane.

- Tematski i žanrovski raznovrsne, stvarane pod uticajima različitih pisaca, od Stivena Kinga do Borislava Pekića, priče u ovoj zbirci tvore jedan neobični univerzum koji njihovog autora predstavlja u sasvim novom svjetlu - rekao je urednik ovog izdanja, poznati pisac Dejan Stojiljković.

U zbirci je sabrano osamnaest žanrovski raznovrsnih priča, od kojih neke ne pripadaju fantastici, ali ono što važi za sve njih jeste da su iskrene, egzotične i nezaboravne. Neke od njih čitaoce će povesti u afričke prašume gdje vladaju zaposjednuta djeca-ratnici, među smjele skakače sa litica zaliva Akapulko i pod površinu kužne vode Amazona. Druge, pak, priče istražuju kutke alternativne prošlosti - mistični jevrejski geto srednjovjekovnog Praga, tajni sovjetski Gulag za tuđine, omladinske radne akcije trijebljenja nemrtvih i Veliki rat običnih, malih ljudi. Konačno, pisac smjelo tumači budućnost i razne apokaliptične scenarije, uključujući i perspektivu aktuelne pandemije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana