Objavljen strip album “Hajduci”, rađen po romanu Branislava Nušića: Novi duh vječnog klasika

Branislav Predojević
Objavljen strip album “Hajduci”, rađen po romanu Branislava Nušića: Novi duh vječnog klasika

BEOGRAD - Album “Hajduci”, stripovska adaptacija istoimenog romana slavnog srpskog pisca i dramaturga Branislava Nušića, objavljen je u izdavačkoj kući “Forma B”.

Originalno izdati 1933. godine, “Hajduci” su jedan od prvih humorističkih romana za djecu u srpskoj književnosti, a i dan-danas spadaju u najčitanija i najpopularnija djela ovog autora i domaće književnosti za najmlađe.

Vrijedan i značajan status, koji se po riječima Ilije Mirovića, glavnog urednika u “Formi B”, uklapa u njihovu ideju stripovanja domaćih klasika.

- Odavno smo doneli odluku da našu strip scenu obogatimo stripovanjem dela dečje literature i lektire našeg govornog područja. Razlog je to što smo godinama bombardovani stripovima po delima strane literature, a smatram da naša ne zaostaje za svetskom nego je ponekad i ispred nje. Čitao sam i po nekoliko različitih stripova po knjigama - “Tom Sojer”, “Oliver Tvist”, “Dvadeset hiljada milja pod morem”, dok po našim klasicima tu priliku imam rijetko. Otpočeli smo delima Njegoša, ali imamo nameru da se pozabavimo i delima Nušića, Ćopića, Diklića, itd. Predlog da radimo prvo “Hajduke” dao je sam crtač Geza Šetet. Kaže da mu je oduvek bila želja da to nacrta i da mu je drago što je najzad našao izdavača. Za likove dečaka je, kako on kaže, uzeo likove svojih drugova iz detinjstva - rekao je Mirović.

Crtački dio posla adaptacije izvornog teksta obavio je pomenuti Geza Šetet, dok je naslovna strana djelo Željka Paheka, koji su već uspješno sarađivali na drugim projektima “Forme B” poput strip verzija književnih klasika “Gorskog vijenca” i “Luče mikrokozme”.

Mirović kaže da se Šetet trudio da ne odstupa od radnje romana, ali da je novi medij značio i određene promjene.

- Geza se trudio da ne odstupa od radnje romana, a u strip smo ubacili originalne dijaloge pa čak i originalne Nušićeve rečenice iz teksta. Dakle, moglo bi se reći da tu nema novina. Ali sam vizuelni pristup delu koje je lektirom namenjeno za peti razred dočarava deci vreme u kome se radnja dešava i na taj način ih može više zainteresovati. Sretali smo se na raznim festivalima na situaciji da se deca zalete na strip “Hajduci” od Murana pa se razočaraju kada vide da to nije Nušić - naveo je Mirović.

On je dodao da u tehničkom smislu Geza nije mijenjao stil, ali je unio notu humora u svoje likove.

- Strip je rađen laviranim tušem, slično radovima na “Gorskom vijencu” ili “Luči”, ali likovi su stilizovani da budu i smešni. Na moment se stiče utisak da se Geza potrudio i više nego za “Gorski vijenac”, ali to možemo objasniti time da je on već duže razmišljao o ovom delu pa mu se i maksimalno posvetio - jasan je Mirović.

Album je u tvrdom povezu, na 128 crno-bijelih stranica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana