Objavljen roman “Tajanstveni servis za popravku zmajeva i dirižabla”: Nezaboravan let u neobičnu avanturu

Milanka Mitrić/Agencije
Objavljen roman “Tajanstveni servis za popravku zmajeva i dirižabla”: Nezaboravan let u neobičnu avanturu

BANjALUKA - “ Tajanstveni servis za popravku zmajeva i dirižabla” je jedan roman zanimljivog i vickastog naziva, prvi dio serijala “Jazavičar Foksi i prijatelji”, objavljen u izdanju beogradskog “Kreativnog centra”, kao beskrajno zabavno djelo, prije svega za sve mlade čitaoce, ali i za druge generacije.

- Jazavičar Foksi i njegovi prijatelji Gusan i Mačor posećuju Servis za popravku zmajeva i dirižabla i tamo upoznaju Pilota, zaluđenika za parne mašine i mehaničke spravice. Ovaj neobični stimpanker prirediće im nezaboravan let paraglajderom sve do Kovača, koji s gomilom patuljaka živi na Titelskom bregu. Već vam zvuči uvrnuto? Ali čekajte! Prijatelje tek očekuju spust niz planinski tobogan i susret s lovokradicama. Spremite se za uzbudljivu čitalačku avanturu - najavljuje izdavač o ovom romanu autorke Vesne Knežević.

Kako izdavač navodi, riječ je o djelu koje ispunjava humor, pitak stil i koje čitaocima donosi avanture u jedinstvenoj atmosferi.

- Junak priče je jazavičar Foksi, seoski džukac, koji provodi svoje pseće dane na ulicama živopisnog Elizenhajma. Danju jurca za točkovima, ganja mačke i ovce na lokalnom salašu, a noću spava pod zvezdama i sanjari o tome kako su ga na svet rode donele. U Elizenhajmu Foksi stiče i dobre prijatelje, pre svega seoskog Gusana, velikog borca za guščija prava i Mačora, vlasnika tajne Biblioteke za životinje, a potom i Pilota i Kovača, neobične ljude koji vole da se druže sa životinjama. Oni unose puno radosti u život malog jazavičara, a o njihovim neobičnim i uzbudljivim avanturama i danas se priča među stanovnicima ovog simpatičnog sela - bilježi izdavač.

Kako dodaje, Foksijevu družinu čine živopisni i zabavni karakteri, a uz sve što knjiga jeste, njena posebnost je u tome što čitaoce vraća prirodi, miru, van užurbanih gradskih ulica. Roman je ilustrovao Dušan Pavlić.

 - Dušan Pavlić je fenomenalan ilustrator, ne samo zato što je izuzetan crtač, već i što hvata duhovitosti u tekstu, humor koji razmenjuju junaci, atmosferu svake scene i sve to prenosi u ilustraciju. Njegovi crteži imaju dinamiku i ritam, a na nacrtanim likovima vidi se šta osećaju u datom trenutku. Njegov izuzetan rad dao je još jednu važnu dimenziju romanu – sliku koja govori više od hiljadu reči - kazala je autorka Vesna Knežević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana