Objavljen roman “Sveti rat za Carigrad”: Epska pripovijest o hrabrosti i vjeri

Branislav Predojević
Objavljen roman “Sveti rat za Carigrad”: Epska pripovijest o hrabrosti i vjeri

BEOGRAD - Izdavačka kuća “Laguna” objavila je istorijski roman “Sveti rat za Carigrad”, novo ostvarenje cijenjenog srpskog pisca Aleksandra Tešića.

Pisac, poznat po serijalu fantastike “Kosingas”, u novom romanu čitaoce vodi kroz vijekove, od slavnih trenutaka prestonice Vizantijskog carstva do strašnih opsada koje su prijetile da unište srce hrišćanstva, pripovijedajući epsku priču o požrtvovanosti, hrabrosti i vjeri.

Carigrad, grad bogate istorije i kulturnog nasljeđa, bio je poprište sukoba velikih sila, hrišćanstva i islama. Na njegovim zidinama se 1453. odigrao poljlednji krvavi megdan cara Konstantina Dragaša i sultana Mehmeda. Dok se dvije vojske danima sukobljavaju i pokušavaju da nadmudre i pobjede jedna drugu, unutar crkvenih zidova odvijaju se dramatični događaji koji će oblikovati budućnost cjelokupne civilizacije.

Sa izuzetnom posvećenošću detaljima i živopisnim i dinamičnim prikazima bitaka, autor oživljava herojsku borbu za očuvanje i opstanak jednog od najvažnijih gradova svijeta. Ovo nije samo istorijski roman već je istovremeno dirljiva, potresna saga o ljudima koji su sopstvenim nesebičnim žrtvovanjem ispisali stranice istorije, piše u najavi izdavača. 

Sam Tešić naglašava da se spremao više od 10 godina za ovo djelo, proučavajući kako istorijska dokumenta, tako i moderne izvore vezane za ovaj događaj. 

- Ideja za pisanje romana “Sveti rat za Carigrad” nastala je pre skoro deset godina i otad traje istraživanje i planiranje. Roman je nastao proučavanjem više od pedeset relevantnih izvora, između ostalog i istorijskih hronika učesnika opsade Carigrada 1453, kao i najnovijih naučnih i vojnih studija koje imaju za cilj da objasne slom Romejskog carstva i pad Carigrada - rekao je Tešić.

Roman “Sveti rat za Carigrad” je priča o junaštvu nešto više od osam hiljada branilaca protiv dvadesetostruko jačeg neprijatelja, što je, kako autor kaže, bio jedan od motiva za njegovo pisanje. 

- Tokom 53 dana opsade grada su, pored vojnika raznih nacionalnosti, bedem branili i obični građani, žene i deca. Tokom neprekidnog bombardovanja iz turskih topova, krvave borbe na kopnu i na moru smenjivale su se iz dana u dan. U njima su se isticali junaci koje su savremenici upoređivali s najvećim junacima iz Homerove 'Ilijade'“ - rekao je Tešić.

Istoričar, arheolog i publicista Marko Aleksić navodi da je Tešićev roman oda gradu koji je podignut na razmeđi kontinenata, svjetova i civilizacija i koji je vjekovima bio srce i duša carstva. 

- Nakon jedanaest vekova slave Konstatinovog grada, osvanulo je jutro u kome je najviši bedem hrišćanske vaseljene morao da padne. Roman govori o jednom od najdramatičnijih događaja u istoriji Evrope, kada je ovaj grad svojim mačem branio car Konstantin, jedanaesti po redu ovog imena i poslednji koji je sedeo na tronu drevnog carstva. Majstorskim stilom Tešić je uhvatio svaki detalj ove epohalne drame, od reči drevnog proročanstva Konstantina Velikog i junaka koji su se istakli tokom odbrane, do zamaha i odsjaja sečiva pobedničke sablje - napisao je Aleksić. 

Roman ima 712 strana u mekom povezu.

AUTOR

Aleksandar Tešić je rođen u Čačku 5. marta 1961. godine, a djetinjstvo je proveo u inostranstvu, gdje je i počeo da piše. 

Studirao je pravo, zaposlen je u RTS-u kao prevodilac a vodi i izdavačku kuću “Strahor”. Do sada je objavio  brojne naslove iz serijala epske fantastike  “Kosingas” motivisan srpskom  slovenskom istorijom i mitologijom, ali i brojna samostalna djela iz žanra horora, istorije i fantastike poput knjiga iz trilogije “Miloš Obilić”, “Kletva Kainova”,  “Gorolom” i  “Crni mesec u usponu”. Ovo mu je prvi roman za “Lagunu”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana